Rådgivare för hortikultur ifrågasätter: Varför odlas det inte mer bär på Öland?
Magnus Andersson är bosatt i Sölvesborg, Blekinge, men jobbar på Öland i samband med Hushållningssällskapets jordgubbsprojekt vid försöksstationen i Torslunda. Där 16 olika sorters jordgubbsplantor studeras under tre års tid, totalt 4800 plantor.
Han har varit på plats vid Hushållssällskapet Kalmar/Öland i över ett år nu för att försöka få igång hortikulturen och bärodlingen på ön.
– Öland/Kalmar är ett avhärdat gammalt bärområde, har har det odlats jättemycket tidigare, framförallt jordgubbar sedan en lång tid tillbaka. Nu har det börjat stannat av litegrann och allting händer borta i Skåne istället, berättar Magnus.
Tanken är att Hushållningssällskapet ska utveckla projektet med nya grödor, utöver jordgubbarna.
– Krusbär kanske? Varför odlar vi inte mer krusbär i Sverige? Eller hasselnötter för den delen? Öland hade varit ett skitbra ställe att odla hasselnötter på. Tänk Nutella på glassen, direkt från Öland. Bara en sån grej.
– Jag tror på den här branschen inom hortikultur. Det gör att du inte behöver ha en tröska för 15 miljoner, en traktor för 6 miljoner och 500 hektar som kostar dig 65 miljoner att köpa in. Du kan inte starta ett lantbruk idag. Men du kan starta en trädgårdsproduktion. Du kan starta ett besöksmål med självplockning med lite olika bär. Kanske ett par Linderödsgrisar, en glass och en kopp kaffe & bulle. Det finns jättemycket med konst och hantverk på Öland, men det är ganska få som bjuder in till bersån för att plocka lite jordgubbar, och dessutom få tillgång till en grillplats och en mjukglass. Den affärsidén tror jag skulle fungera på många ställen.
”För mig så är agrikultur något som gör att man kan leva, och hortikultur gör det värt att leva”Magnus Andersson