Råd inför en oviss framtid

En trygghet inför framtiden – juridiskt giltig den dag du inte längre kan sköta dina egna angelägenheter. Det är vad Framtidsfullmakten är, vilket juristen Jan Laurentius kan berätta mera om.
Färjestaden • Publicerad 25 mars 2019
Jan Laurentius Cima är jurist och kan ge råd om hur man skriver en framtidsfullmakt som är juridiskt giltig den dag man inte kan sköta sina egna angelägenheter.
Jan Laurentius Cima är jurist och kan ge råd om hur man skriver en framtidsfullmakt som är juridiskt giltig den dag man inte kan sköta sina egna angelägenheter.Foto: Maria Wiell

För knappt två år sedan kom den nya lagen om framtidsfullmakter. Men det är fortfarande ett väldigt okänt begrepp menar juristen Jan Laurentius Cima.

– Det finns ingenting som har varit juridiskt giltigt tidigare. Även om man har skrivit ett dokument och undertecknat det så är det inte giltigt. Därför är den här lagen, som kom i juli 2017, så viktig och bra.

Med framtidsfullmakten är det likadant som med testamente. Den måste vara bevittnad av två personer samtidigt för att den skall vara giltig.

Varför skall jag skriva en framtidsfullmakt?

– Vill du bestämma vem som skall sköta dina angelägenheter den dag du inte kan göra det själv så kan du ändå påverka det redan nu. Om du får en hjärnskada efter en olycka eller om du blir dement – då behöver någon annan finnas där, säger Jan Cima.

Finns det något alternativ?

– Om du inte själv har utsett någon person får du förmodligen en god man som utses av tingsrätten. Och även om du har bett någon vän eller anhörig att ta hand om dina angelägenheter, kanske genom ett brev eller annan överenskommelse, så är det inte juridiskt giltigt den dag det behövs.

Jan hjälper gärna till med råd inför hur en framtidsfullmakt kan utformas och kan också hjälpa till med själva skrivelsen. För att inspirera fler att skriva en framtidsfullmakt bidrar han med en förmånscheck i de goodiebags som delas ut under Tjejkvällen. Checken gäller för en första rådgivning.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.