Provtagningsboxar på Öland - men inte norr om Borgholm: ”Ta med 2-3 och ha hemma”

Nu finns lådor med provtagningskit för covid-19 i Borgholm och Färjestaden. De som inte bor i närheten rekommenderas att ta med ett par provtagningskit hem för att använda vid behov.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 22 november 2021 • Uppdaterad 29 december 2021
Provtagningslåda Covid-19 som finns i Borgholm och Färjestaden.
Provtagningslåda Covid-19 som finns i Borgholm och Färjestaden.Foto: Region Kalmar

Region Kalmar har sedan en tid på flera ställen i länet gått över till att ha lådor där man får hämta och lämna provtagningskit för covid-19.

På Öland finns lådorna numera utanför hälsocentralerna i Borgholm och Färjestaden. På Apoteket Kronan i Mörbylånga kan man fortfarande hämta provtagningskit via friskt ombud, men inte i Borgholm och Färjestaden alltså. Där gäller att hämta i låda.

”Får jag ändå föreslå att ni, när ni passerar Borgholm, tar med er 2 eller 3 provtagningskit som ni kan ha hemma.”
Andreas Delphin, Region Kalmar

I en insändare i Ölandsbladet och i mejl till Region Kalmar har en kvinna klagat på att det inte finns någon möjlighet att hämta provtagningskit på någon plats norr om Borgholm.

Region Kalmars samordnade Andreas Delphin har svarat kvinnan att boxarnas placering är gjord utifrån analyskapacitet, hälsocentralernas möjlighet att hantera testerna och logistiska möjligheter.

Han skriver att han förstår kvinnans frustration att behöva åka så långt för ett test men att det inte är aktuellt med att utöka lådkonceptet norrut på Öland, i dagsläget i alla fall.

”Får jag ändå föreslå att ni, när ni passerar Borgholm, tar med er 2 eller 3 provtagningskit som ni kan ha hemma. Detta kanske kan underlätta lite för er”, skriver han i sitt svar.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.