Annons

Protester: 50-tal bybor vill stoppa byggsatsning i populära området

Byggjätten vill bygga två stycken tvåvåningshus något som byborna motsätter sig. De anser att det tyder på brist på känsla och förståelse för byns speciella karaktär”.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Sandvik • Publicerad 7 juni 2023
Byborna motsätter sig planerna på att bygga två tvåvåningshus i Sandvik.
Byborna motsätter sig planerna på att bygga två tvåvåningshus i Sandvik.Foto: Peter Boström

ICA-trossen i Sandvik brann ner för sex år sedan och affären återuppbyggdes senare på annan plats. Idag står den brandhärjade tomten öde men Borgholms kommun har inlett arbetet med att ta fram en detaljplan.

Anledningen är att GBJ Bygg vill bygga två hus med bostadsrätter och förslaget är att de ska ha två våningar varav den ena även har en souterrängvåning.

Annons

Ett 50-tal bybor har nu lämnat en skrivelse till kommunen där de motsätter sig satsningen. De tycker att planerna är anpassade för en stadsmiljö vilket byborna menar inte passar i Sandvik. De vill istället se att småhus byggs på tomten.

”Detta tyder på en brist på känsla och förståelse för Sandviks speciella karaktär och näområdets kulturmiljö och historia”.

GBJ Byggs ritning av det planerade bygget i Sandvik.
GBJ Byggs ritning av det planerade bygget i Sandvik.Foto: Pressbild

De anser också att byggnadsförslaget strider mot översiktsplanen från 2002 där det anges att ny bebyggelse så långt som möjligt ska anpassas till den befintliga miljön på platsen vad gäller placering, utformning och färgsättning.

Miljö och byggnadsnämnden anger i planbeskedet från 2019 att bostadsrättslägenheter inte är vanligt förekommande på orten men med en försiktig hantering kan en mindre exploatering av godtagbar.

”Exploatörens förslag till bebyggelse på Stenninge 2:10 kan med bästa vilja i världen varken betecknas som försiktig eller mindre”, säger byborna i skrivelsen.

Oron grundar sig på huset som byggdes bakom Hamnkrogen som byborna anser inte alls passar in i övrig bebyggelse. Trots massiv kritik togs beslut och bygget genomfördes. Nu vill de förhindra att något liknande inträffar igen.

Skrivelsen avslutas med:

”Omsorgen om de skönhets- och kulturmiljövärden som gjort Sandvik till Ölands vackraste kustby måste rimligen väga tyngre än att maximera byggvolymen på en enskild fastighet. Det är vår förväntan att ni delar denna uppfattning”.

Ritning av de två husen som GBJ Bygg vill bygga i Sandvik.
Ritning av de två husen som GBJ Bygg vill bygga i Sandvik.Foto: Pressbild
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons