Profilernas skördefesttips: ”En tidsresa - men med nytt godis”

Svårt att bestämma var du ska kika på under Ölands skördefest? Ölandsbladet har fått tips av några personer som inte bor på Öland men på ett eller annat sätt är Ölandsprofiler.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 26 september 2022 • Uppdaterad 29 september 2022
Johan Theorin, Johan Petersson och Johanna Mo ger sina bästa skördefesttips.
Johan Theorin, Johan Petersson och Johanna Mo ger sina bästa skördefesttips.

Ölands skördefest lockar alltid massor av folk och det finns nästan oändligt många olika ställen att stanna till på runt om på ön. Inte alltid lätt att veta var man ska åka.

Ölandsbladet hörde av sig till några profiler som inte bor på Öland till vardags men ändå är en slags marknadsförare av Öland.

Komikern Johan Petersson har de senaste åren engagerat sig och fått Mörbylånga att leva upp med sin satsning ”Café med bärs” i hamnen. Han har ett hus i Mörbylånga där han tillbringar mycket tid.

– Jag åker ner någon gång i månaden, det är ju smidigt att vara frilansare och kunna åka hit när jag känner för det. Familjen kommer ner när de kan. Min fru jobbar inom skolan så på somrarna brukar vi parkera här. Båda våra barn har haft sina första sommarjobb på Öland.

Petersson brukar alltid besöka Ölands skördefest och försöker alltid komma iväg en sväng hemifrån.

– Man blir lätt hemmakatt så jag brukar röra mig. Skördefesten är ett perfekt tillfälle att hitta nya ställen som man inte visste fanns.

Har du några tips på bra ställen som ni brukar besöka?

– Vi brukar alltid åka till Mirabellgården i Mörbylånga kyrkby och Biverksamheten i Lilla Frö där de har honung och keramik. Capellagården i Vickleby är också trevligt att besöka. Sen brukar vi alltid avsluta med Mysinge kött för att köpa kött och grilla hemma.

I år blir det också en tur på skördefesten, men kanske lite annorlunda än andra år.

– Jag ska försöka träffa de företagare jag lärt känna här nere, till exempel bröderna Halldén på Lilla Bistron. Så det blir nog en del snack om framtidsplanerna för Mörbylånga och sen blir det nog en runda också.

Petersson jobbar för tillfället med ett projekt där Ölands skördefest är inblandat.

– Jag gillar ju Mörbylånga hamn och sitter och försöker dra igång ett projekt med att ha ett informationscenter just där. Jag har fått bra gensvar när jag har pratat bland annat med kommunen.

– Skördefesten har en bra broschyr men det är så mycket att välja på att jag tycker att en informationsplats kan vara ett bra sätt att få tips på saker att göra.

För författaren Johan Theorin var det länge sedan det blev ett besök på skördefesten.

Ölänningen och Kalmar FF-backen Rasmus Sjöstedt ska ta med barnen på skördefesten.
Ölänningen och Kalmar FF-backen Rasmus Sjöstedt ska ta med barnen på skördefesten.Foto: Mattis Andersson

– Jag var med på Skördefesten ända fram tills min debutbok Skumtimmen kom ut för femton år sedan, festen krockar tyvärr med Bokmässan i Göteborg där det är närvarotvång för alla författare. Min sista skördefest 2006 var i alla fall mycket gemytlig, jag tog en bussresa med min gamle far över södra Öland med massor av matstopp och marmeladinköp.

– I år kan jag tipsa om Ölandsro i Vässbylund, Föra socken. Där har jag bokpratat flera gånger, familjen Sahlin som driver Ölandsro får alla att känna sig jättevälkomna bland frigående höns och matbord. De har en liten lanthandel också som känns som en tidsresa 100 år bakåt, men med nytt gott godis.

Två som inte är så rutinerade skördefestbesökare är författaren Johanna Mo och Kalmar FF-spelare Rasmus Sjöstedt.

– För tredje året i rad signerar jag böcker hos Borgholms bokhandel. Mer skördefest har det inte blivit då inte vill vara borta för länge från familjen.

Sjöstedt tänker ta en runda på södra Öland i år.

– Vi har varit dåliga med att besöka skördefesten. Men i år ska vi nog åka söderut med barnen. Eriksöre och majslabyrinten i Ventlinge blir det nog.

”Skördefesten är ett perfekt tillfälle att hitta nya ställen som man inte visste fanns.”
Johan Petersson
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.