GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Profil fyller jämt med fullt av idéer: "Det är lite hemligt vad som ska hända där"

I dag fyller Alexander Stutterheim 50 år. Han har alltid varit bosatt på Öland, men har pendlat mycket till Stockholm eftersom både jobb och familj funnits där.
Alexander Stutterheim fyller 50 år den 8 april. Lagom till sin födelsedag har han startat en insamling till Cancerfonden.
Alexander Stutterheim fyller 50 år den 8 april. Lagom till sin födelsedag har han startat en insamling till Cancerfonden.
Foto: Privat

– I hjärtat har jag alltid varit bosatt på ön. Det har blivit tusentals mil till huvudstaden och kanske är det så att jag behöver båda platserna. Att köra bil lägger ut mitt tetris och jag böjer olika idéer och problem emot varandra och ibland får jag stanna för att skriva ner dem eller ringa till någon i mitt team för att bolla. Väl över bron börjar ett annat liv.

– Jag kallar det blodtrycksbron. Man varvar ner bara man ser högbrodelen.

Alexander säger att både kropp, själ och tanke i harmoni fungerar allra bäst på Öland. – Människorna är väldigt stöttande och glada och de vassa armbågarna lyser med sin frånvaro. Jag älskar Öland kort och gott av flera skäl. Ljuset, landskapet, kusterna, människorna, maten, himlen, vintrarna, ja egentligen allt.

Att fylla år ger Alexander en dag för reflektion av alla roligheter och vanvettigheter han ägnat sig åt hittills i livet och tankar på hur framtiden kommer bli. Han är ingen person som trivs med att stå i centrum.

– Jag känner mig både som 80 och 20 så 50 känns ändå som en rimlig ålder, säger han med ett skratt.

Redan som barn visste Alexander att han en dag i framtiden ville starta ett eget företag. Han kände redan då att han inte ville bli fast i något 8-17-jobb.

– Det passar inte mitt kynne och nästan samtliga i släkten är entreprenörer och friseglare, vi är nog inte jättebra på att inordna oss i grupp eller strukturer och vill ha saker på vårt sätt så det står lite i kontrast till hur man ska vara som svensk; det vill säga en lagspelare.

"” Viktigast för mig är att ständigt ”göragöra” och inte ”babblababbla” om vad man vill göra. Stagnation och passivitet är rena allergin för mig”"

Alexander Stutterheim

Yrke: Kreatörsentreprenör
Ort: Borgholm
Ålder: 50 år med både bävan och glädje
Familj: Sonen Wilhelm 17 år, sambon Ulla och bonusbarnen Rufus och Sune.

Alexander älskar att jobba i grupp, men känner själv att han är urkass som ledare, och vill mest ensam fundera på idéer i stort och smått och hur man kan sätta vingar på dem. Han känner stor tacksamhet över att ha ett team som förstår hur han vill ha saker gjorda.

– Jag är rätt gränslös och gillar att testa saker jag inte fått gjorda tidigare. Det går ibland ner i diket, ibland bär det uppåt. Men viktigast för mig är att ständigt ”göragöra” och inte ”babblababbla” om vad man vill göra. Stagnation och passivitet är rena allergin för mig.

Tillvaron i livet är något 50-årsjubilaren stortrivs med och han känner att han skapat sig ett liv som gör varje dag rolig och ser alltid fram emot nästa.

Något stort födelsedagsfirande blir det inte i år.

– Det blir en middag med sambon Ulla, min son Wille och kusinen, det räcker bra för mig. Sen måste jag direkt tillbaka till Öland och jobba. Har ju lite nya ölandsrelaterade planer och idéer på gång.

Om det blir någon födelsedagstårta efter middagen är i skrivande stund oklart. Om Alexander får utse en favorit så blir det ingen gräddtårta utan istället kladdkaka.

Han har mycket på gång framöver.

– Bland annat utvecklar jag min butik på Storgatan i Borgholm till att också ha andra varumärken och produkter än mina egna. Det blir sneakers, sandaler, solglasögon (vilket är roligt då jag jobbat med regn i 10 år), underkläder, högtalare, elcyklar och massa annat som jag personligen plockat ut och som jag gillar. Får se om någon annan gör det. Sen håller jag på med ett spännande projekt i industriområdet Hammaren i Borgholm som jag döpt till FÅKEN. Det är lite hemligt ännu vad som kommer hända där. Och så blir det spännande saker framöver både med Stutterheim och John Sterner, som är mina små livsverk som jag brinner för.

Lagom till sin 50-årsdag har Alexander startat en insamling för Cancerfonden, något som ligger honom varmt om hjärtat.

– Utan Cancerfondens finansiering av svensk cancerforskning hade jag inte blivit pappa samt varit död för 30 år sen. Så mina 50 år här på jorden är ju verkligen något att fira ändå kom jag på nu! Skål!

Läs mer