Annons

Prisas för sitt arbete med ängshökar

Gösta Friberg har i många år arbetat för ängshökarnas bevarande och har lagt ner otaliga timmar på att spana efter dem och se var de har sina häckningsplatser, för att därefter försöka skydda dem från att bli skördetröskornas rov. Nu får han ta emot priset Årets Naturvårdare för sitt arbete.
Kvinsgröta • Publicerad 23 april 2019
På söndag får Gösta Friberg ta emot priset Årets Naturvårdare för sitt arbete för att bevara och skydda ängshöken som i huvudsak har sin häckningsplats på Öland. ”Vi har omkring trettio par här jämfört med fem-sex par på de övriga tre platserna i landet”, säger Gösta.
På söndag får Gösta Friberg ta emot priset Årets Naturvårdare för sitt arbete för att bevara och skydda ängshöken som i huvudsak har sin häckningsplats på Öland. ”Vi har omkring trettio par här jämfört med fem-sex par på de övriga tre platserna i landet”, säger Gösta.Foto: Carin Svensson

På söndag när Naturskyddsföreningens länsförbund i Kalmar län har årsmöte på Allégården i Kastlösa kommer priset Årets Naturvårdare att delas ut.

Det delas i år ut för tredje gången och årets pristagare är Gösta Friberg i Kvinsgröta.

Annons

– Det är för det arbete han har gjort för ängshöken, det har kommit till mycket på hans initiativ och han har jobbat väldigt mycket ideellt med det så vi ville belöna det på något sätt, säger Staffan Arvegård som sitter i priskommittén.

Priset består av en summa på femtusen kronor och ett diplom. Medlemmar och naturskyddsföreningar i länet har under året fått nominera kandidater till priset.

- Det är ju alltid roligt att det uppmärksammas när man gör sådant här, arbetet är en del i kampen för att behålla den biologiska mångfalden, säger Gösta Friberg.

Han berättar om arbetet med ängshöken och att den 2013 i stort sett bara bestämde sig för att börja häcka i lusernvall istället för på alvaret som den mestadels häckat på tidigare. Men i vallen blev förstås skördetröskorna ett stort hot eftersom ängshökshonan sitter och trycker i boet tills hon ser faran och då är det ju försent när en stor maskin kommer.

– Det är en hektiskt period nu, den första ängshöken checkade väl in på Öland igår (påskdagen), säger Gösta Friberg, som befinner sig ute på fågelspaning när Ölandsbladet når honom.

Han förklarar att en del av arbetet just nu också består i att försöka återskapa tomter på alvaret där ängshöken kan vilja häcka igen.

– Så om någon är ute på alvaret och ser en obruten yta med Ölandstok, där det varken finns röjda stigar eller trampade stigar, så är jag väldigt tacksam för information om det, säger Gösta.

En ängshökshona på Öland.
En ängshökshona på Öland.Foto: Gösta Friberg
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons