Prinsarna och prinsessorna ska inte tillhöra Kungahuset längre

Hovet går nu ut med att Prinsessan Madeleines och Prins Carl Philips barn inte längre har ställning som Kungliga högheter. De förväntas i framtiden inte ta uppdrag officiella såsom statschefen.
Borgholm • Publicerad 7 oktober 2019
Prins Carl Philip,  Prinsessan Sofia, Prins Alexander och Prins Gabriel.
Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia, Prins Alexander och Prins Gabriel.Foto: Foto: Anna-Lena Ahlström Kungahu

I ett pressmeddelande går hovet ut med att Kung Carl XVI Gustaf beslutat om förändringen som alltså inte gäller Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels barn - Prinsessan Estelle och Prins Oscar.

Syftet är att klargöra vilka personer inom den kungliga familjen som kan förväntas göra officiella uppdrag i konungens tjänst.

Förändringen gäller Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne. De är fortsatt medlemmar av den kungliga familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen.

Däremot kommer barnen även fortsatt att bära de hertig- och hertiginnetitlar de tilldelats av H.M. Konungen.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt Prinsessan Madeleine verkar fortsatt inom de ideella stiftelser och verksamheter som de grundat och/eller engagerat sig i. Därutöver utför de officiella uppdrag i den utsträckning Kung Carl XVI Gustaf beslutar.

Vid 12-tiden hade hovet en presskonferens. Läs mer här:

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.