Presskonferens i eftermiddag: Skärpta allmänna råd på gång

I eftermiddag verkar det som att även Kalmar län kommer att införa lokala allmänna råd med tanke på smittläget. Region Kalmar har en presskonferens direkt efter Folkhälsomyndighetens.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kalmar län • Publicerad 10 november 2020
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare och Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör. Idag verkar det som att skärpta allmänna råd kommer införas även i Kalmar län.
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare och Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör. Idag verkar det som att skärpta allmänna råd kommer införas även i Kalmar län.Foto: Andreas Yngvesson

I eftermiddag har Region Kalmar bjudit in till presskonferens med anledning av smittoläget. Det troliga är att Kalmar kommer få skärpta allmänna råd precis som så många andra regioner runt omkring oss.

Smittspridningen ökar snabbt och under helgen avled två personer i covid-19.

Region Kalmar håller sin presskonferens 15.00, men redan en timme innan det, 14.00 har Folkhälsomyndigheten en presskonferens och troligen meddelas beslutet där. Landshövding Peter Sandwall medverkar också på Region Kalmars presskonferens.

I Kronobergs län innebär de skärpta råden följande:

# Avstå från att vistas i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Du kan fortfarande besöka en affär om du måste, till exempel apotek eller livsmedelsaffär. Behöver du handla, så gör det vid tider när det inte är trängsel i butiken och håll avstånd.

Undvik miljöer och platser där många vistas samtidigt, till exempel bibliotek, idrottsanläggningar, gym och badhus. Undvik att ha gallerior, bibliotek eller liknande som mötesplats.

# Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Avstå från evenemang som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inomhus eller utomhus. Risken för smittspridning ökar i dessa situationer och det är även riskfyllt med resor till och från sådana evenemang.

Du som är över 15 år avråds från all sorts idrottsverksamhet. Undantag görs endast för elitidrottare och elever på idrottsgymnasier. Barn och ungdomar i grundskolan kan fortsätta att träna sin idrott.

Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga. Undantag görs för elitidrottare.

# Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med eller närmast anhöriga

Med fysisk kontakt menas de människor du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och där själva mötet (kontakten) varar mer än 15 minuter.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar omfattas inte av rådet.

Undvik aktiviteter som inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Till exempel privata tillställningar som afterwork, fester, bröllop, kalas, middagar samt hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.