Annons

Pressad sjukvård: Många yngre inlagda – ”Kan snabbt bli kritiskt läge”

Belastningen på sjukvården har de senaste veckorna varit stabil men på en hög nivå. Det finns en stor oro för att det snabbt ska bli ett kritiskt läge.
Öland • Publicerad 24 mars 2021
Belastningen på sjukvården är fortsatt hög och det är jämförbart med toppen förra våren. Läget kan snabbt bli värre.
Belastningen på sjukvården är fortsatt hög och det är jämförbart med toppen förra våren. Läget kan snabbt bli värre.Foto: Anton Hedberg

– Det är jämförbart med toppen förra våren och på den här nivån har vi legat på sedan i november. Om det är många i samhället som börjar tröttna på pandemin är de som jobbar på covid-avdelningen och intensivvården betydligt mycket mer trötta på detta, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist på onsdagens pressträff.

De har sett en minskning av personer över 80 år som är behov av sjukhusvård. Vecka 5 var 47 procent av de inlagda covidpatienterna över 80 år, förra veckan rörde det sig om 14 procent.

Annons

– Det är glädjande för det visar tydligt att vaccinet ger effekt. Däremot har antalet personer som är födda under 1960, 1970- och 1980-talet ökat markant. Snittåldern just nu är 58 år på de som behöver vård, innan ju var den ungefär 68 år.

– Man kan undra hur det hade sett ut om vi inte hade lyckats vaccinera så många som vi ändå har gjort. Men den här smittspridningen vi ser nu kan det snabbt bli ett kritiskt läge för vården. Det kan se radikalt annorlunda ut inom kort.

Därför är även Johan Rosenqvist tydlig med att de allmänna råden och restriktionerna måste följas i samhället.

– Vi räddar liv även om det är våra eller andras genom att hjälpas åt att minska smittspridningen och kan genom det även avlasta en mycket pressad sjukvård. Det här är en samhällsfråga och inte en individfråga.

Kunde det ha gjorts mer nationellt för att förhindra den nya vågen?

– Vi möter en fiende som är osynlig och oförutsägbar. Hela världen har drabbats av dessa vågor och det är ointressant att försöka leta efter syndabockar. Det viktigaste är att vi är flexibla och hela tiden är beredda på att ändra våra strategier allt eftersom läget förändras. Det viktigaste är att vi får en ökad följsamhet för de restriktioner som redan finns.

Är det större risk för yngre att bli allvarligt sjuk i den brittiska varianten?

– Det är svårt att svara på det i dagsläget men det är betydligt fler yngre som är inneliggande på sjukhus nu. Men det tror jag beror på högre smittspridning i samhället och att många äldre har vaccinerats.

Vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson kunde ge besked om att det nästa vecka kommer skickas brev till som är födda 1951-1945 om att de ska boka in sig för vaccination.

– Vi fortsätter vaccinera med det vi får tilldelat oss. Vaccinationstakten är helt beroende av tillgången och i slutet av veckan får vi besked om hur det blir med Astra Zenecas vaccin som har blivit pausat, säger hon.

Fakta

Så minskar vi smittspridningen

• Håll avstånd.

• Handla ensam.

• Träffa inte andra människor än de i den närmaste kretsen.

• Tvätta händerna ofta.

• Tänk på att resa på ett smittsäkert sätt.

• Jobba hemifrån om det finns möjlighet.

• Stanna hemma och testa dig vid symtom.

Här saknas innehåll

”Det är ointressant att försöka leta efter syndabockar”
Johan Rosenqvist
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons