Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pressad sjukvård: Behöver hjälp från andra regioner – ”Mycket ansträngt läge”

Sjukvården i länet är rejält pressad på grund av rådande coronaläge. Det är lika många inlagda som när det var värst och ingen lättnad finns i sikte.
Ny avdelning öppnas och patienter måste skickas till andra regioner för första gången.
Ny avdelning öppnas och patienter måste skickas till andra regioner för första gången.
Foto: Anton Hedberg

För första gången sedan pandemin startade har Region Kalmar län tvingats skicka en covidpatient för intensivvård i en annan region. Detta meddelar de i ett pressmeddelande.

– Vi är i ett mycket ansträngt läge. Den fortsatt ökande smittspridningen har lett till att antalet inlagda med svår sjukdom i covid-19 legat på en hög nivå under lång tid. För att hantera situationen öppnar vi på tisdagen en avdelning med åtta vårdplatser vid Oskarshamns sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

På tisdagen var totalt 56 patienter inlagda med covid-19 på länets sjukhus. Nio av dem intensivvårdades i respirator. Det är i stort sett på samma nivå som när situationen var som värst den 11 januari och krislägesavtal sjösattes.

– Skillnaden nu är att vi har varit på hög nivå under en längre period och ser inte någon nedgång, varken i smittspridning eller i antalet personer som är i behov av sjukhusvård.

Under januaritoppen och en bit in i våren arbetade medarbetare från Oskarshamns sjukhus tillfälligt vid Länssjukhuset i Kalmar med covidpatienter. Nu kommer dessa erfarenheter av covidvård att komma till användning på hemmaplan vid Oskarshamns sjukhus istället. Läkarna vid medicinkliniken i Oskarshamn kommer att ha det medicinska ansvaret i nära samarbete med infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar.

Läs mer