Annons

Prästen i förhör: ”Otrolig lättnad att bli avslöjad”

I förhör erkänner prästen det misstänkta brottet men säger att han är intresserad av tonårstjejer, inte av barn. Det materialet har laddats ner och delats av misstag.
ÖLAND • Publicerad 10 maj 2019
Prästen säger i förhör att han känner lättnad över att bli avslöjad men också en stor skam. Bilden är från ett annat sammanhang.
Prästen säger i förhör att han känner lättnad över att bli avslöjad men också en stor skam. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: ARKIV

I det första förhöret med prästen som skedde den 18 oktober 2017 delgavs han misstanke om brottet och prästen svarade att han utgick från att den var sann.

Prästen medgav att han har porrsurfat under lång tid, ända sedan han började använda internet och att han också har delat material med andra. Han är inte riktigt säker på vad som är barnpornografi men barn är han inte intresserad av men däremot tonårstjejer. Av misstag kan det dock ha förekommit material med barn i länkarna som han har klickat på och sedan delat med andra.

Annons

Prästen medger att han tittar på bilderna varje dag och det händer att han tillfredsställer sig sexuellt när han tittar på dem.

Men säger bestämt att han inte är intresserad av barn, har han sett sådana bilder så har han tyckt de har varit otäcka och bläddrat förbi.

Han har inte tänkt på konsekvenserna av sitt handlande.

Vidare berättar han för polisen att han tycker det är skönt att det kommer fram för det är ju en sjukdom som alkoholist. Det finns sexmissbrukare och det får han anse sig vara. ”Det kommer inte något bättre tillfälle än att få hjälp nu”.

I ett senare förhör från i slutet av mars i år berättar han för förhörsledaren att han inte trodde det handlade om så många bilder och filmer, utan trodde bara det var ett hundratal.

Och framhåller återigen att han aldrig aktivt sökt efter spädbarn och barn upp till tio år ålder. ”Det måste ha varit bilder som funnits i de länkar som jag har klickat på där det har varit mycket material i en klump”.

Sökningarna ska ha intensifierats för några år sedan som därefter har ökat och utvecklats till ett beroende.

I det andra förhöret uppger prästen att han själv har utsatts för ett sexuellt övergrepp när han var i yngre tonåren av en man utanför hans familj. Det är något som han tidigare har förträngt men som har kommit fram via samtal med en psykolog efter det första förhöret med polisen.

Han vill inte bortförklara sina sökningar med detta, men tror att det ändå kan vara en förklaring.

Vidare säger prästen att det var en otrolig lättnad att bli avslöjad även om det då var jobbigt. Han mår fortfarande väldigt psykiskt dåligt av skulden och skammen han känner.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons