GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Praktfullt

I år mer än på många tidigare år har det varit lätt att få syn på en sorgmantel, en av många fjärilar och underverk som gör vår värld så vacker.
Publicerad 4 september 2021
Sorgmantel (Nymphalis antiopa) i Vedborm – en av ett stort antal som har kommit till Öland i år.
Sorgmantel (Nymphalis antiopa) i Vedborm – en av ett stort antal som har kommit till Öland i år.
Foto: Annika Eriksson

Sorgmanteln tillhör familjen praktfjärilar. Och visst är den praktfull med sina sammetsbruna vingar med ljusgul ytterkant. Och bandet med blå, lysande fläckar innanför ytterkanten. Som en mantel – en vacker sorgmantel.

I år har det varit fler än vanligt som har kunnat se praktfjärilen. En beräkning säger att nästan 10 gånger så många har kommit till Sverige österifrån jämfört med vanliga år. Varför? Ja, det är svårt att med säkerhet veta – som med så mycket annat i naturen.

Säkert är att det är en glädje att få syn på de små tingen, fjärilar av många skilda slag liksom andra insekter i rött, gult och grönt. Små och lite större. Vårtbitare, eldlöss, nyckelpigor, sorgmantlar, påfågelsöga, humlor och bin – alla fyller sin plats och har en bestämd uppgift även om vi inte alltid förstår vad den är. Faktiskt även myggor och fästingar. Varje litet liv behövs, varje litet liv är värt att bevara och det är upp till oss människor att anpassa oss efter det.

”Fast man är liten är man minst lika viktig som en stor.”
Nalle Puh (A A Milne)

Och som med mycket annat finns det tankar om vad det betyder när vi får syn på det ena och det andra. Berättelser från gångna tider. En sådan är att när en sorgmantel visar sig kan det betyda att man får en påhälsning av någon man tänker mycket på.

Jag vill tro att det är sant på så sätt att den praktfulla sorgmanteln ger en hälsning om att något vackert och fint, lika fint som fjärilen, skall hända i livet. Vi kan tänka på så många saker, men det bästa vi kan få vara med om är att ha någon eller några man kan tänka snälla tankar om. Tankar som kan få plats som vänliga avbrott från de tunga tankar som gärna övermannar oss när vi ser oss omkring i världen.

Även om den praktfulla fjärilen har fått ett namn som vi lätt associerar till sorg och tråkigheter får vi mer fokusera på det vackra och på betydelsen den sägs få när vi får syn på den. Att vi skall få påhälsning av någon som vi tänker mycket på. Någon som får oss tänka vackra tankar.

Vill du vara

Vill du vara min skyddande ängel

vill du omsvepa mig i din famn,

vill du vara min sköld mot all ondska

vill du tröstande viska mitt namn?

Bär du åt mig all min oro

som gror nu i alla små vrår,

tyglar och motar du rädslan

fördriver den kallaste kår?

Vill du vara min skyddande ängel

vill du omgärda allt jag har kärt,

bevara min trygghet omkring mig

kring allt som gör någonting värt?

Jessica Marie Olsson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.