Praktfull drömfågel siktad på Öland
Praktejdern häckar i de arktiska kustområdena och är därför ovanlig i Sverige. Men den övervintrar en bit söder om Sverige och därför finns det möjlighet att se praktejdern när den flyger förbi på våren och hösten.
På grund av dess sällsynthet och utseende är den en dröm för många fågelskådare. Under torsdagsmorgonen var det några lyckliga fågelskådare som fick se den fara förbi i Stora Rör.
– Det var himla kul att se den och för mig var det den första i år. I morse blev det dimma över sundet och då lade praktejdern sig i vattnet. När dimman lättade fick jag och två andra gubbar syn på den, säger Hans Lomosse, från Glömminge.
Men han hade fått förvarning om att den kunde komma.
– Vi fågelskådare har hjälp av ett larmsystem och då får man veta i förväg var fåglarna rör sig. För två dagar sedan kom det larm från fågelskådare i Skåne att den hade passerat förbi där. I morse fick vi en förvarning om att den hade passerat Blekinge och då åkte jag till Stora Rör.
Hans Lomosse har fågelskådat sedan han var barn och har sett många praktejdrar genom åren. Men de är ovanliga och gissar att det brukar ses ungefär 15-20 stycken per år i Sverige.
– Men man kan bomma den trots att man vet att den kommer flyga förbi. De kan flyga rätt över huvudet på en och i motljus, då ser man ingenting. Eller så flyger den för långt från land.
De flyger ofta tillsammans med vanliga ejdrar och då kan de vara svåra att hitta i en grupp med exempelvis 200 individer.
– Det behövs nästan en tubkikare för att kunna hitta dem. De går att urskilja genom att de är mindre än den vanliga ejdern. Det går också att ta hjälp av andra fågelskådare på plats som kan ha sett den tidigare och då har lättare att peka ut den.
Är det kört nu för alla andra som vill se den?
– Nej, då. Det kan komma fler under dagen. Våra vänner i Skåne och Blekinge brukar vara alerta men de kan ha missat någon.