Polisen rustar för midsommar: ”Vi har tillräckliga resurser”

Polis från Malmö, Helsingborg och Växjö förstärker årets midsommarkommendering på Öland.
– Trenden är att midsommarfirandet blir lugnare och lugnare och vi hoppas att den trenden håller i sig, säger områdespolis Thomas Lönnqvist.
Öland • Publicerad 19 juni 2018
Campingarna är fokusområden för polisen under midsommarhelgen där förstärkning hämtas från den södra regiondelen.
Campingarna är fokusområden för polisen under midsommarhelgen där förstärkning hämtas från den södra regiondelen.Foto: Roland Andersson

35 personer intagna för fylleri, sex rattfyllerister, ett tiotal stölder, inbrott och flera narkotikabrott – polisens facit av midsommarhelgen 2017 där antalet anmälningar dagen efter midsommardagen summerades till 83.

– En lugn midsommar. När det var som värst på Öland hade vi dubbelt så många anmälda brott under midsommar, konstaterade områdespolis Thomas Lönnqvist då och då som nu är polisens samlade numerär under midsommar hemligt.

– Vi har tillräckliga resurser, det är bedömningen, säger Thomas Lönnqvist inför årets kommendering där starten går på torsdag eftermiddag med trafikpoliser efter vägar och gator.

Efter midsommardråpet i Köpingsvik 2009 ökade polisen bemanningen och den nivån är i stort sett oförändrad sedan dess. Från 2010 fram tills nu är trenden också ett allt lugnare midsommarfirande med allt färre brott.

– 2016 var historiskt lågt, men förra året hade vi en liten ökning i antalet omhändertagna. Sedan är det väldigt mycket stölder och även en del misshandlar, så även om det är ”lugnt” finns det att göra. Och våra celler kommer att stå öppna dygnet runt för de överförfriskade.

Fokusområden är som brukligt campingarna i Köpingsvik och Borgholm där lägsta-åldern för att komma in varierar mellan 18 och 23 år.

– En viktig del i vårt arbete är den presumtiva delen, att tidigt upptäcka de som fått för mycket alkohol och/eller som uppträder aggressivt, detta för att stävja brott innan de sker, som till exempel misshandel.

Polisen maning är till de unga inför midsommarfirandet är bland annat att inte dricka för mycket alkohol samt:

– Svarttaxi är ett otyg och det har skett en hel del obehagliga brott där svarttaxi varit inblandat. Man bör tänka sig för innan man hoppar in i en svarttaxi, i synnerhet om man åker ensam.

Thomas Lönnqvist ser flera förklaringar till att midsommarstöket på Öland inte är fullt så stökigt längre.

– Dels är det en generationsfråga, dels har vi fått en annan publik med mer blandad åldersstruktur. Fler äldre är ute och går och det har en lugnande effekt, det är indirekt trygghetsskapande.

Tankar inför årets kommendering?

– Vi hoppas på ett trevligt och fint midsommarfirande och att alla de som besöker Öland får en bra helg.

Väderläget på midsommarafton - vilket är en viktig faktor när det gäller både antalet besökare och festintensitet – är i skrivande stund (tisdag eftermiddag) något osäkert. SMHI:s prognos har ändrats fram och tillbaka för att just nu säga 17 grader varmt och regnskurar, detta gällande Borgholms-området.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.