Annons

Polisen om tryggheten på Öland: ”Väldigt bra siffror”

Över lag kan sägas att trygghetsmätningen visade på lugnande siffror, invånare på Öland känner sig trygga.
– Ölandskommunerna är enligt den här mätningen de tryggaste i regionen, säger kommunpolisen Magnus Areskog.
Publicerad 27 november 2018 • Uppdaterad 29 november 2018
Peter Friberg, biträdande lokalpolisområdeschef i Kalmar, folkhälsosamordnaren Linn Bergsten Ahrens och kommunpolis Magnus Areskog presenterade årets trygghetsmätning.
Peter Friberg, biträdande lokalpolisområdeschef i Kalmar, folkhälsosamordnaren Linn Bergsten Ahrens och kommunpolis Magnus Areskog presenterade årets trygghetsmätning.Foto: Natalia Johansson

Mörbylånga

Kommunpolis Magnus Areskog och folkhälsosamordnare Linn Bergsten Ahrens presenterade under tisdagsförmiddagen polisens årliga trygghetsmätning som återigen visar att Mörbylånga är en kommun med låg brottslighet och hög upplevd trygghet.

Annons

– Tittar vi på hela nationen och i region syd så är det extremt lågt. De är av de lägsta kommunvärdena i landet, informerar kommunpolis Magnus Areskog.

90 procent som har svarat upplever att de inte har utsatts för någon som helst brottstyp.

– Det är väldigt väldigt bra siffror, säger Peter Friberg, biträdande lokalpolisområdeschef i Kalmar och poängterar att det finns en god samverkan i kommunen.

De problem som sticker ut något är trafikbrott, där trafikanter kör för fort.

– Vi hamnar på en tvåa på indexet, det är lite bättre är förra året men fortfarande en ganska hög siffra, tycker jag. Där har vi exempelvis en sak som vi måste prioritera och jobba med, säger Areskog och nämner olika platser på Öland där många trafikanter trycker för hårt på gasen.

– Tittar vi på hela nationen och i region syd så är det extremt lågt. De är av de lägsta kommunvärdena i landet, säger kommunpolis Magnus Areskog.
– Tittar vi på hela nationen och i region syd så är det extremt lågt. De är av de lägsta kommunvärdena i landet, säger kommunpolis Magnus Areskog.Foto: Natalia Johansson

På frågan om anmälningsgrad är det enbart 26 procent som svarar att de anmäler brott som de utsatts för.

– Jag tycker det är en lite halvtokig siffra, jag tycker man ska anmäla alla brott.

46 procent svarar att de upplever oro för att drabbas av inbrott i den egna bostaden.

– Det här tycker jag att man ska ta på allvar, det har ökat lite. Det finns säkert orsaker som gör att man känner så, det skrivs mycket om det i tidningar och liknande men vi har ingen lavinartad utveckling på bostadsbrott i kommunen.

Invånarna svarar att de känner en svag oro för att åka tåg, buss samt att besöka olika sportevenemang

Annons

– Vi misstänker att det inte har att göra så mycket med den lokala fotbollsserien. Utan jag tror att det handlar om att man besöker idrottsevenemang i Kalmar exempelvis.

En tredjedel av de som svarat på enkäten anser att polisen bryr sig om de lokala problemen, 11 procent tycker tvärtom och anser att att polisen inte bryr sig om de lokala problemen.

– Många kanske tycker att polisen har övergett landsbygden lite grann. Vi har aktivt försökt ha en högre polisnärvaro i Mörbylånga kommun och jag hoppas att det börjar ge resultat nu, säger Magnus Areskog.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons