Annons

Polisen: ”Hjälp oss lösa dubbelmordet i Mellby”

Dubbelmordet i Mellby på norra Öland 2006 lyfts upp på polisens kalla fall-lista.
– Polisen behöver hjälp med att lösa mordet på Barbro Karlsson och Bertil Sandin. Har du information kontakta oss, sägs det på polisens hemsida.
BYXELKROK/MALMÖ • Publicerad 24 januari 2019
Dubbelmordet i Mellby på norra Öland för drygt tolv år sedan finns med bland de femton fall polisens kalla fall-grupp nu publicerar på sin hemsida.
Dubbelmordet i Mellby på norra Öland för drygt tolv år sedan finns med bland de femton fall polisens kalla fall-grupp nu publicerar på sin hemsida.Foto: Michael Ståhl

Natten den 31 augusti 2006 brann en tvåplansvilla i Mellby strax söder om Byxelkrok ner till grunden. Under eftersläckningsarbetet anträffades Barbro Karlsson, 69, och Bertil Sandin 66, avlidna.

Obduktionerna visade att Bertil fått ett djupt jack/snitt i halsen och dött innan branden medan Barbro, sannolikt inlåst i ett sovrum på övervåningen, dog på grund av branden.

Annons

Polisen gick samtidigt ut med att branden var anlagd, mördaren hade tänt eld på huset för att dölja dubbelmordet som fortfarande, drygt tolv år senare, är en öppen utredning hos polisen.

Bertil Sandin och Barbro Karlsson.
Bertil Sandin och Barbro Karlsson.Foto: Polisen

– Därför är den med på vår kalla fall-lista. Alla ouppklarade fall (mord och dråp) vi har ska publiceras på vår webbplats, säger kommissarie Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen vid utredningsenheten i polisregion Syd och tillägger:

– Sedan har vi ett antal ärenden, utan att jag säger att det är så i just det här fallet, där polis och åklagare förstår vem som är gärningsmannen, men så länge det inte är bevisat är det ouppklarat.

Hur insatt är du i Mellbymorden?

– Jag var inblandad i Flakeböle-ärendet, jag ingick i den nationella bedömningsgruppen och fick en föredragning om Mellby då. Men mer än så är jag inte insatt i ärendet.

Barbros son Pierre Karlsson blev tidigt polisens huvudspår i utredningen av dubbelmordet i Mellby och misstankarna räckte till både häktning och åtal. I Kalmar Tingsrätt blev han sedan friad, bevisningen ansågs som mycket tunn och långt ifrån tillräcklig för fällande dom.

Den friande domen har i efterhand beskrivits som ett trauma för många och på morgonen den 13 december 2012 brann det på nytt på norra Öland –  i Flakeböle, i garaget hos Pierre Karlssons vän Gustaf Linder-Nordander. Räddningstjänsten hittade sedan Gustaf och hans hustru Annika döda i garaget och polisen kunde snabbt slå fast att paret mördats, ett nytt dubbelmord hade skett på norra Öland.

Idag avtjänar Pierre Karlsson ett livstids fängelsestraff efter att ha blivit fälld i både tingsrätt och hovrätt för dubbelmordet i Flakeböle, blod från Gustaf Linder-Nordander på en av Pierre Karlssons bössor spelade en avgörande roll i bevisningen mot nordölänningen.

Polisens tekniker undersöker brandresterna i Flakeböle 2012.
Polisens tekniker undersöker brandresterna i Flakeböle 2012.Foto: Michael Ståhl

2016 granskade tv-programmet ”Svenska fall för FBI” dubbelmordet i Mellby för att komma fram till samma sak som polisen:”Pierre Karlsson är den skyldige.”

Nicklas Gorton vid Kalmarpolisen var med i utredningsarbetet 2006 och förhörde Pierre Karlsson vid flera tillfällen. Efter tv-programmet sa han så här till Ölandsbladet:

Annons

– Hade vi kunnat binda honom (Pierre Karlsson) till dubbelmordet 2006 hade dubbelmordet i Flakeböle 2012 aldrig hänt. Men mordbränder är svåra att utreda eftersom bevisen brinner upp och här fanns heller inga vittnen.

Han berättade samtidigt att Mellby-morden följt honom under lång tid.

– Det var ett fall som tog otroligt mycket energi, det tog många år innan jag kunde släppa det. Det gjorde jag först när han fälldes för dubbelmordet i Flakeböle.

Du ser morden i Mellby som polisiärt uppklarade sedan länge?

– Sedan 2006, så är det.

2010 togs preskriptionstiden för brott med livstids fängelse i straffskalan bort. Utredningar av mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 kommer därmed aldrig att läggas ner.

Personer som har tips om dubbelmordet i Mellby kan kontakta polisen via e-post kalla.fall-region.syd@polisen.se samt genom ett tipsformulär på polisregion Syds hemsida. En tredje väg är att ringa 114 14 och be att få prata om kalla fall med polisens kontaktcenter.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons