Annons

Polisen efter midsommar: ”Väldigt lugnt”

Midsommarhelgen 2018 - ”historiskt” lugn enligt polisen.
– Inte mycket stök ute och antalet omhändertagna fyllerister är det lägsta jag minns, summerar områdespolis Thomas Lönnqvist.
ÖLAND • Publicerad 24 juni 2018 • Uppdaterad 25 juni 2018
””Historiskt lugnt.” Områdespolis Thomas Lönnqvist summerar midsommarkommenderingen 2018.
””Historiskt lugnt.” Områdespolis Thomas Lönnqvist summerar midsommarkommenderingen 2018.Foto: Michael Ståhl

Polisen midsommarkommendering startade vid 15-tiden i torsdags och efter lunch på söndagen, med några på timmar kvar på insatsen, kan områdespolis Thomas Lönnqvist konstatera att helgen varit ovanligt städad med få anmäla brott.

– Under den här tiden har vi till exempel rekordlåga 26 personer inlagda för fylleri, det är väldigt, väldigt lågt - historiskt det lägsta jag minns. 22 av dessa 26 är födda på 90-talet och merparten av fylleristerna omhändertogs i centrala Borgholm - utanför Strand, på torget, utanför Kapelludden, räknar han upp och märker en tydlig trend - campingarna i Köpingsvik är inte längre de heta festplatserna under midsommar.

Annons

– Det var väldigt mycket folk på stan, det var väldigt mycket folk på Kapelludden, det är lite som att firandet flyttat tillbaka till Borgholm igen. Det har varit ett fokus på Borgholm med mer partande här än i Köpingsvik.

Mer polisstatistik från midsommarhelgen:

Sju rattfyllerier.

– Där minst tre körkort togs. Tre av rattfyllerierna togs under förmiddagen i dag på 136:an, runt Borgholm och Köpingsvik. Vi har även tre olovliga körningar.

Sju misshandlar.

– Varav en rubriceras som grov. En okänd gärningsman ska ha skurit en person med kniv eller något liknande bakom ena örat. Målsägaren är född på mitten av 1990-talet och detta ska ha inträffat på Grönhags camping vid 23.30-tiden på midsommarafton.

– I övrigt handlar om det om någon spark, örfilar, lite slag - tjafs i samband med fylla. Och de flesta av dessa misshandlar ägde rum i centrala Borgholm.

Ett 15-tal förlust/stöldanmälningar.

– Plånböcker, mobiler - mycket på och runt Strand. Väldigt få stölder inrapporterade från campingarna.

Åtta narkotikabrott.

Annons

– Strand, centrala Borgholm. En av dem var strax efter fotbollen, en kille som hoppade på biltak på torget, han är misstänkt för både narkotikabrott och skadegörelse.

Ett brott polisen har anledning att titta närmare på och återkomma till ägde rum på Klintagården natten till söndagen.

– Inbrott i huvudbyggnaden, två kassaskåp har öppnats. Det ena med nyckel, det anda har brutits upp. Här har en summa pengar stulits och det är inget småbelopp, det kan handla om ett sexsiffrigt belopp, säger Thomas Lönnqvist.

– Det känns som att gärningsmannen, eller gärningsmännen, varit bekant med lokalerna.

Även det unga mopedgäng som hamnade i konflikt med en taxichaufför på Hamnvägen i Borgholm strax före midnatt på söndagen ska synas närmare.

– Där har vi fått en del namn.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons