Annons

Planerar förskolerockad: ”Kan bygga ut nybyggda Skogsbrynet”

Förskolorna i Borgholm, kommunala som privata, går mot föränderliga tider.
Flera rockader är att vänta i en flyttkarusell där nya Skogsbrynets förskola är navet allt cirkulerar kring.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
BORGHOLM • Publicerad 16 juni 2019 • Uppdaterad 30 juni 2021
Kan byggas ut direkt. Den nya versionen av Skogsbrynets förskola, på bilden under uppförande,  växer sannolikt med ytterligare avdelningar.
Kan byggas ut direkt. Den nya versionen av Skogsbrynets förskola, på bilden under uppförande, växer sannolikt med ytterligare avdelningar.

Benny Wennberg (C), ordförande för utbildningsnämnden, har koll på de olika stegen vars start finns att hitta utanför den kommunala sfären för att ändå kunna bli ett kommunalt problem i slutänden.

– Montessoriförskolan (ett föräldrakooperativ med ett 25-tal förskolebarn i verksamheten) har hört av sig till kommunen, de har lokalbekymmer. Det är inga bra lokaler de är i och det finns ingen lekyta utomhus, säger Benny Wennberg till Ölandsbladet och i kontakten med kommunen har kooperativet också påpekat att verksamheten upphör nästa vår om lokalfrågan inte kan lösas.

Annons

”Konsekvensen blir då att Borgholms kommun blir ansvariga för att erbjuda plats åt ca 27 förskolebarn inom 3 månader”, sägs det i det beslutsunderlag kommunledningen nyligen hade uppe för diskussion.

– Därför funderar vi på att plocka in Montessori i de lokaler förskolan Rödhaken har idag, det vore ett lyft för Montessori och den diskussionen pågår utan att några beslut är fattade.

– Och då måste vi plussa på nybyggda Skogsbrynets förskola, som ska i drift efter sommaren, med ytterligare två avdelningar, eftersom vi flyttar barnen från Rödhaken dit. Nya Skogsbrynet är förberett för tillbyggnad, det ska inte vara några problem.

Därmed inte slut på karusellen, ett varv till finns i planeringen. Diskussionerna om att bygga ett nytt äldreboende i Ekbacka-området kan även påverka de små, förskolan Fyrtornet intill dagens huvudparkering på Ekbacka får i så fall stryka på foten.

– I den här grova planeringen ska Fyrtornet in på Skogsbrynet, säger Benny Wennberg.

I ett färskt beslut föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott kommunstyrelsen att planera för rivning av gamla Skogsbrynet, starta upphandling av utbyggnad av Skogsbrynets nya förskola, att säga upp nuvarande hyr/köp-avtal för Rödhakens förskola samt att:

”Erbjuda föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solstrålen att hyra lokalerna efter att Rödhakens förskola har flyttat till den utbyggda delen av Skogsbrynets förskola.”

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons