Annons

Planen för öländska borgarna - ”Vill titta på de som är outforskade”

Nästa år sätter grävningarna igång på allvar, men planeringen är i full gång för vad man ska göra med de 43 miljonerna i det stora fornborgsprojektet.
– Det finns ingen klar plan än. Men fokus kommer vara på de borgar som inte grävts något på. Bland annat Sörby borg, säger Ludvig Papmehl-Dufay.
Öland • Publicerad 24 maj 2023 • Uppdaterad 26 maj 2023
Ludvig Papmehl-Dufay och Sven Isaksson ser fram emot att gräva vid outforskade öländska fornborgar.
Ludvig Papmehl-Dufay och Sven Isaksson ser fram emot att gräva vid outforskade öländska fornborgar.Foto: Andreas Yngvesson

Även om man tjuvstartat lite vid Lenstad borg så är det inte förrän nästa år det på allvar ska börja grävas i 43-miljonerkronorsprojektet "Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700”.

Men arbetet är i full gång menar Papmehl-Dufay.

Annons

– Redan i mars körde vi med drönare över sju borgar och den här veckan kör vi radar på två eller tre av borgarna. Bland annat vid Sandby borg, fast utanför själva borgen. Vi gjorde grävningar norr om borgen för 4-5 år sedan och då kunde vi se att det fanns spår som var yngre än massakern, typ från vikingatiden. Och det känns som att vi behöver veta mer om det.

Planen för vilka borgar det ska grävas vid är inte spikad, men klart är att fokus inte komma ligga på Sandby borg.

– Det finns en grovhuggen plan för att de här åren ska vi göra grävningar och de här åren analyser. Det finns inte en tydlig plan att först ska vi gräva där och sen där. Utan först gör vi en massa radarundersökningar på flera andra borgar och sen kommer vi att resonera oss fram till vad som är lämpligast.

Öland har, lite beroende på hur man räknar, mellan 15 och drygt 20 fornborgar. Flera av dem är i stort sett outforskade och det är där den mesta kraften kommer läggas i projektet.

– Huvudsyftet med det stora borgprojektet är att vi vill titta på de borgar som är outforskade. Av de här 15 är det hälften kanske som det aldrig har grävts något vid.

Lenstad borg är en av borgarna som det inte grävts något vid. Men det finns fler som Papmehl-Dufay är nyfiken på.

– Det finns ju flera intressanta borgar där det inte har grävts något. Utöver Sörby borg även Vedby borg längst upp i norr. Mossberga är en häftig borg där det gjort en del spektakulära föremålsfynd utan att det har grävts något. Den sticker ut för att en del av de föremålen har snarlika motsvarigheter i Sandby borg, till exempel ett dräktspänne av samma typ som i Sandby borg.

Fakta

18 öländska fornborgar - från norr till söder

Vedby borg

Löts borg

Hässleby borg

Vannborga borg

Sörby borg

Svarteberga borg

Mossberga borg

Ismantorps borg

Kampäng

Gråborg

Norra Möckleby borg

Lenstad borg

Högkullebacken

Sandby borg

Bårby borg

Triberga borg

Träby borg

Eketorps borg

– Sen tycker jag det är spännande med där det verkligen inte finns något alls som Lenstad borg, Norra Möckleby eller Bostorps borg som den kallas ibland. Där får i alla fall jag magkänslan att det är något annat än Eketorp och Sandby Borg.

”Huvudsyftet med det stora borgprojektet är att vi vill titta på de borgar som är outforskade. Av de här 15 är det hälften kanske som det aldrig har grävts något vid.”
Ludvig Papmehl-Dufay

Sven Isaksson, är professor i laborativ arkeologi på Stockholms universitet är en av de många inblandade i det stora projektet. Han ledde grävningarna vid Lenstad borg.

– Vi ska på bästa sätt försöka besvara de frågor vi ställer oss i det här projektet som egentligen sträcker sig utanför de här borgarna ut i hela Skandinavien. Vad är det som händer under den här perioden 300-700 efter Kristus.

Annons

– Även om man kan tycka att det är lång tid och mycket pengar så kommer vi inte kunna undersöka alla borgar helt och hållet. Men med de hjälpmedel vi har i geofysik och geokemi välja omsorgsfullt vilka grävinsatser vi tror kommer ge bäst svar.

Projektet "Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300-700” pågår fram till år 2030.

– Det är åtta väldigt intressanta år framför oss där vi kommer få väldigt mycket mer kunskap, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

Här saknas innehåll

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons