1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Peter Boström: ”Farfars syssling försvann i Bermudatriangeln!”

Gick i veckan igenom min släktsammanställning. Det är ju ett under att man har fem fingrar på varje hand.
Vi är många som hoppas på arvet från en okänd Amerikasläkting. Ölandsbladets Peter Boström släktforskade och upptäckte en släkting som försvunnit i Bermudatriangeln.

Det där är ju lite…öländskt.

Visst har det skojats om det, kanske att vi på 2000-talet inte riktigt tagit det på allvar. Men skrattet fastnar något i halsen, för det är med ökad grad av kallsvettningar man gräver sig allt djupare ned i släktmaterialet från 1700- och 1800-talen.

Hur många människor bodde det i Dalby på Alvaret? Man får vara glad att farfars farfars morfar lyckades hitta en kvinna i Kastlösa, flera kilometer bort. Annars vette sjutton hur det gått med kromosomerna.

Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Alla vi som går igenom gammalt släktmaterial hopps kunna hitta ”arvet” någonstans. Ni vet det där Amerika-arvet, den avlägsne släktingen som du aldrig haft en aning om, den emigrerade sysslingen till din farfar som skapat en enorm förmögenhet i Amerika och som hastigt avlidit utan andra arvtagare än just du.

Min farfars syssling Robert försvann i Bermudatriangeln 1945, men än har det i alla fall inte kommit något arv hem till Öland. Släktkrönikan säger heller inget mer än just det, att han 19 år gammal försvann i ”Bermuda triangle”.

Någonstans undrar man ju vad som hände med farfars fars faster Hilda? 1884 flyttade Hilda från Näsby i Ås socken till New York. Från stampat jordgolv i Ås till miljonmyllret i New York är ju inget litet steg, men ska det vara så ska det vara rejält! En sådan som Trump skulle kunna ha sin härstamning på södra udden. I alla fall ser hans hår ut som det gör efter en dag i Ottenby!

När jag någon gång fått frågan om hur många släktled jag har på Öland så tror dom att jag skämtar när jag säger att jag har papper på härstamning från familjen Flinta.

”Skryt”, säger ölänningarna.

”Det förklarar allt”, säger fastlänningarna.

Nåväl, faktum är att min släkt i Södra Möckleby på 1860-talet gifte ihop sig med båtsmannen Gustaf Flinta i Gårdstorp kilometern bort och det blev åtminstone åtta Flinta-guldstenar för släkten att bygga vidare på.

På en släktmiddag för många år sedan så frågade ett av kusinbarnen den äldre värdinnan hur det var med hennes fot.

”Ja, du verkar ju inte halta längre. Pappa sa annars att du var vrickad!”

I början av 1800-talet så började de första Boströmarna att födas vid Alunbruket, föregångaren till det som senare skulle bli Cementa. Min farfars farfars farfar, Carl Boström, född 1787, fattade att det ju inte gick att bo på fastlandet när man kunde bo på Öland.

Men det där är ju den så kallad fastlands-grenen av min släkt. Den som för två och ett kvarts sekel sedan bidrog med nytt friskt blod i den öländska släkten!

** Kyrkan i Helsingfors: ”På kristi himmelsfärdsdag minns vi när Jesus övergick till att jobba på distans!”

** Har just nu större nytta av min sjukskrivne kollegas hustru som hälsar: ”Man får inte servera nötkött efter klockan 18! Varför inte? Ingen som vill ha Ko vid 19...”

** Det är lite kul när Folktandvården öppnar upp sin verksamhet med motiveringen att de nu har en del hål i sina scheman...

** När de ryska pansarvagnarna rullar i land på Öland så kommer de i vart fall inte välkomnas kyligare än husbilarna.

** Okej, alla ni som hört av er, jag vet. En ekonomi som inte både tillåter räddningstjänst på Böda Sand och i Degerhamn är låg-budget...

** Hyllade Magnus Johansson byter prästtjänst och kör från norra Öland till Mönsterås. Ja, en del menar till och med att han kan gena och gå på vattnet.