Annons

Påstås ha sett varg på Öland men troligen grävling

Lars Stöckel påstår att han ska sett en varg söder om Saxnäs. Men spåren bedöms komma från en grävling.
FÄRJESTADEN • Publicerad 5 februari 2019
Lars Stöckel påstå att han har sett en varg och tog bilder på spåren. Men det är troligen från en grävling.
Lars Stöckel påstå att han har sett en varg och tog bilder på spåren. Men det är troligen från en grävling.Foto: Tommy Svensson

Lars Stöckel påstår för Barometern att han ska ha sett en varg söder om Saxnäs på måndagseftermiddagen. Detta ska ha inträffat i samband med att han var ute på promenad med sina hundar i området.

Han trodde först att det var en räv men insåg att den var betydligt större och var grå istället för röd.

Annons

– Jag vet hur en varg ser ut. Det var en varg, hävdar han övertygat till Barometern.

Lars Stöckel tog också bilder på spåren i snön som Barometern vidarebefordrade till Fredrik Usturp, vilthandläggare på länsstyrelsen.

– Jag ska inte säga att jag är säker, för det ska man aldrig vara, men spåren på bilden kommer inte från någon varg. Det har inte formen som någon varg eller storleken som någon varg. Däremot passar det ganska bra på grävling, säger Fredrik Usturp till Barometern.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att det någonsin har funnits varg etablerat på Öland. Men det kan ha gjorts några enstaka besök.

– Det finns inget hundraprocentigt belägg för det och det förefaller därför tveksamt om det har funnits varg på Öland. Från 1600-talet in på 1700-talet rådde det som kallas lilla istiden och då var det ofta som sundet frös. Spontant kan jag känna att det nog inte var omöjligt att det ibland kunde komma varg via sundet, säger Peter Danielsson, historiker på Kalmar läns museum, till Ölandsbladet.

–  Det är inte långt mellan Revsudden och Stora Rör och på Öland fanns hjort som är ett bytesdjur för vargen. Men samtidigt räknades vargen på den tiden som ett skadedjur och det stod tydligt i landskapslagen att sådana skulle tas om hand. Men det var i så fall nog inget vanligt förekommande för då hade man hört mer om det, fortsätter han.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons