Annons

Pandemin satte käppar i hjulen – Nu cyklar de Sverige runt istället

"Jag tycker egentligen inte om att cykla”, säger Thomas med ett skratt. Trots det är han och hustrun Shanaz ute på ett 550 mil långt cykeläventyr.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Färjestaden • Publicerad 7 september 2020 • Uppdaterad 24 september 2020
Den 3 juni startade Thomas och Shanaz Olsson sin långa resa på cykel.
Den 3 juni startade Thomas och Shanaz Olsson sin långa resa på cykel.Foto: Natalia Johansson

Den 3 juni startade Thomas och Shanaz Olsson sitt äventyr som blev lite annorlunda mot vad de från början hade planerat.

Shanaz har sin familj och sina släktingar i Irak och drömmen var att ta sig dit på cykel i år. Men pandemin satte käppar i hjulen för Thomas och Shanaz.

Annons

– Jag har länge haft en dröm om att cykla från Göteborg till Kurdistan i Irak. Eftersom det inte är vanligt att kvinnor cyklar i mitt hemland så vill jag visa att kvinnor kan! Vi skulle cykla till vänner och släktingar genom hela landet.

– Men coronapandemin ställde till det och gränserna stängdes. Vi beslutade oss istället för att cykla Sverige runt, inflikar Thomas.

”Frihetskänslan när man sitter där och trampar i sin egna värld är magisk. Man hinner fundera och reflektera över många olika grejer.”
Shanaz Olsson

Cykelresan till Irak sattes i pausläge i väntan på lämpligare tillfälle och paret valde istället att bege sig ut på långfärdscyklarna inom landets gränser. Med 37 respektive 40 kilos packning startade färden medurs, från Göteborg och uppåt i landet.

– Jag gillar natur, djur, utmaningar och äventyr, säger Thomas, och avslöjar med ett skratt att han egentligen inte är jätteförtjust i att cykla...

Thomas Olsson, egentligen inte en cykelfantast, har gett sig ut på ett långt cykeläventyr.
Thomas Olsson, egentligen inte en cykelfantast, har gett sig ut på ett långt cykeläventyr.Foto: Natalia Johansson

Men cykelturen inkluderar naturupplevelser och äventyr. Paret valde till exempel att bestiga Kebnekaise och längs Vildmarksvägen kunde de fjällvandra på hjul.

– Det var så häftigt när vi cyklade på en väg och en kungsörn kom glidande mot oss, med vingarna utsträckta. Bara tio meter från oss flög den uppåt, det var en mäktig känsla och man önskar att man hade haft kameran till hands.

Shanaz håller med om att naturen och äventyret lockar, men känslan av friheten är starkast.

Shanaz drömmer om att kunna cykla till Kurdistan i Irak.
Shanaz drömmer om att kunna cykla till Kurdistan i Irak.Foto: Natalia Johansson

– Frihetskänslan när man sitter där och trampar i sin egen värld är magisk. Man hinner fundera och reflektera över många olika grejer.

– En annan sak är mötet med alla människor, det ger energi. Vi har så många personer längs med vägen som har ställt upp och bara varit goa, säger Thomas.

Cyklandet runt Öland tog dem tre dagar. När tidningen träffar dem sitter de och lunchar på hamngrillen för att strax ta cykelfärjan Dessi över till fastlandet.

Annons

– Jag gillar öar! Öland är flackt och lätt att cykla på, det tråkiga var att mycket har varit stängt, säger Thomas.

Trots att cyklarna rullar flera timmar om dagen har de, i skrivande stund, endast haft en enda punktering. Om fem veckor beräknar de att vara hemma i Göteborg där Thomas arbetar som fastighetsskötare och Shanaz som undersköterska.

– Det är lite av en sorgeprocess redan nu, att snart är äventyret slut, säger Shanaz och tittar på Thomas.

– Men det är en resa i själen, och vår relation har blivit ännu starkare. Vi känner oss lyckligt lottade som har möjligheten att göra detta äventyr tillsammans.

Det går att följa Thomas och Shanaz resa på Facebook under namnet ”Shanthom Bld” (Bld = big little dreams)

” Vi känner oss lyckligt lottade som har möjligheten att göra detta äventyr tillsammans.”
” Vi känner oss lyckligt lottade som har möjligheten att göra detta äventyr tillsammans.”Foto: Natalia Johansson
Thomas och Shanaz i väntan på att cykelfärjan Dessi ska lägga till.
Thomas och Shanaz i väntan på att cykelfärjan Dessi ska lägga till.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons