Pandemiläget: Antalet inlagda har minskat betydligt – annan smitta ökar

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin bedömer pandemiläget och framhåller vikten av att ännu fler vaccinerar sig.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 15 april 2022
3D illustration
3D illustrationFoto: Maksim Tkachenko

29, 2 procent av länets befolkning som är 65 år och äldre har tagit en fjärde dos, det framgår av Folkhälsomyndighetens statistik. Siffran för hela landet är 25,8.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin understryker vikten av att vaccinera sig för att undvika allvarlig sjukdom.

– Covid-19-pandemin fortsätter i länet dock i minskande omfattningen. Detta märks tydligt när det gäller antalet inlagda på sjukhus med covid-19 som har minskat betydligt den gångna veckan. Samtidigt ser vi en ökad smittspridning av säsongsinfluensa. Vaccinationsskyddet mot covid-19 minskar över tid och det har gått lång tid sedan influensavaccinationen genomfördes i vårt län varför även skyddet mot influensan minskat. En fortsatt smittspridning av båda sjukdomarna kan förväntas, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Smittskyddsläkaren understryker samtidigt vikten av att stanna hemma vid sjukdomssymtom och inte under sjukdomsperioden träffa andra som i sin tur kan smittas.

Vaccinationsstatistiken visar att 72,4 procent av invånarna i Kalmar län över 18 år tagit tre doser. Motsvarande siffra för hela landet är 63,4 procent. Statistiken visar också att 89,1 procent av befolkningen över tolv år i länet har tagit en första dos vaccin mot covid-19 och 87,9 procent har också fått den andra dosen. Det kan jämföras med siffrorna för hela Sverige där 86,9 procent har fått en dos och 84,7 procent fått två doser.

Totalt har 560 668 vaccindoser getts i länet sedan slutet av december 2020.

Fakta

Så vaccinerar du dig

Det finns möjlighet att ta en första, andra, tredje och fjärde dos vid länets hälsocentraler. För en tredje dos krävs dock att man är över 18 år och att det har gått minst tre månader sedan andra dosen gavs. En fjärde dos ges för närvarande till personer som är 65 år eller äldre och där det gått fyra månade sedan dos 3. Också de som har hemtjänst, hemsjukvård eller bor på särskilt boende erbjuds en fjärde dos. Bokning sker via 1177.se.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.