Annons

Besked: Överklagan om högstadiet inte klar inom utlovad tid

I januari meddelade Kammarrätten i Jönköping att målet mellan Hansa Bygg och Mörbylånga kommun om det nya högstadiet i Färjestaden skulle vara avgjort senast i februari. Ett besked som har lämnats till såväl Bengt Johansson i Mörbylånga kommun som till Ölandsbladet.
Mörbylånga kommun • Publicerad 27 februari 2019
Än en gång har beslutet om högstadieskolan i Färjestaden blivit försenat. Beskedet från Kammarrätten var tidigare ”under februari månad”. När en dag återstår har ärendet ännu inte blivit föredraget inför rättens ledamöter.
Än en gång har beslutet om högstadieskolan i Färjestaden blivit försenat. Beskedet från Kammarrätten var tidigare ”under februari månad”. När en dag återstår har ärendet ännu inte blivit föredraget inför rättens ledamöter.Foto: Atrio Arkitekt

När en dag återstår av februari månad är Hansa Byggs överklagande ännu inte föredraget inför Kammarrättens ledamöter. Det senaste beslutet togs i slutet av december, då rätten meddelade inhibition och allt arbete med skolan lades på is.

– Frågan för vår del står helt stilla nu, sa dåvarande Henrik Yngvesson vid det tillfället.

Annons

Föredragande i Kammarrätten är Hanna Hansson. Hon säger till Ölandsbladet att det kan ta upp till fyra veckor ytterligare innan ledamöterna fastställer beslutet om Hansa Bygg får prövningsrätt eller ej.

– Jag skall föredra ärendet inför ledamöterna imorgon (den 28 februari). Sedan har de som längst fyra veckor på sig att fatta beslut, om det inte dröjer längre på grund av sjukdom eller liknande förstås.

Hanna Hansson har gjort en rättsutredning som hon skall presentera och även lämna förslag på vad som skall göras.

Vad blir ditt förslag inför ledamöterna?

– Det kan jag inte säga så här i förväg.

Kommunalrådet Matilda Wärenfalk har tidigare beklagat att ärendet har fördröjts under flera år på grund av olika överklaganden.

– Men det är inget vi kan göra något åt. Vi får bara förhålla oss så bra vi kan till den här situationen.

Om Hansa Bygg beviljas prövningstillstånd kan rättsprocessen i Kammarrätten försenas ytterligare ett antal månader, men mark- och exploateringschef Bengt Johansson i Mörbylånga kommun menar att nuvarande tidsplan ändå skall hålla. Det innebär att högstadieskolan är inflyttningsklar höstterminen 2021.

– Det finns naturligtvis ett ”worst case”, säger skolchef David Idermark. Det är att Hansa Bygg skall få rätt i Kammarrätten. Då kan det mycket väl bli ännu ett överklagande, denna gång från P&E Partner.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons