Annons

Ovanlig fågel navigerade fel: ”Sannolikt att den kommer sluta sina dagar ute i Atlanten”

Den ovanliga fågeln videsångaren navigerade fel. Istället för att vara på väg till övervintringsområden i Sydostasien flög den in i nätet på Ottenby fågelstation.
Ottenby • Publicerad 26 september 2022
Det händer att flyttfåglar navigerar fel och hamnar snett.
Det händer att flyttfåglar navigerar fel och hamnar snett.Foto: Ottenby fågelstation

– Det här är en fågel som hör hemma i skogsområden i södra delarna av centrala och östra Sibirien. Antagligen är den här kläckt i trakterna kring Novosibirsk som är de västra delarna av utbredningsområdet, säger Magnus Hellström, chef vid Ottenby fågelstation.

Den lille fågeln skulle nu egentligen inte alls befinna sig på södra Öland utan istället flyga mot övervintringsområden i Sydostasien som Thailand, Laos Kambodja och Vietnam.

Annons

– Med jämna mellanrum får fåglar fel på sina orienteringsinstrument och navigerar fel. Då kan de hamna i Västeuropa, som den här har gjort.

Magnus förklarar att det är just den här typen av uppträdanden som har gjort Öland känt i fågelskådarkretsar.

– Det är därför vi har mycket fågelskådare här på höstarna. Dels för att titta på det fina höststräcket av våra vanliga fåglar, men också för chansen att springa på den här typen av felnavigerade sällsyntheter.

Vad händer med den nu när den hamnat såhär avigt?

– En sådan individ har väldigt liten chans att klara sig. Det är osannolikt att den kommer överleva och bli en gammal fågel. Det är nog mest sannolikt att den kommer sluta sina dagar ute i Atlanten.

Den kan inte navigera sig rätt till slut?

– Den har sannolikt något fel på sin lilla inbyggda kompass, den tror att den flyger åt rätt hål, men den gör inte det.

Flyttfåglar lever farligt och tampas mot enormt hög dödlighet av olika orsaker.

– De kan flyga fel, hamna i dåligt väder och få födobrist. De ska passera både hav och öknar och sedan finns det väldigt gott om rovfåglar. Dödligheten under det första levnadsåret bland flyttfåglar är hög och det är ingen tillfällighet att fåglar får många ungar.

Från mitten av 80-talet och framåt fångades ingen videsångare överhuvudtaget vid Ottenby.

Annons

– Fram till 2016 tänkte vi att det var konstigt att vi inte fick någon videsångare längre. Men så dök det upp en 2017, därefter har det dykt upp en ungefär vartannat år.

Vad tror du det beror på?

– Antagligen är det slump.

Den senaste i raden videsångare vid Ottenby fågelstation fångades under söndagsmorgonen och är den sjunde märkta.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons