GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oväder på väg: Stänger flera tågsträckor – ”Håll i hatten”

Ovädret drar söderut och Trafikverket stänger flera tågsträckor i Småland och Skåne. På Öland blir det blåsigt men inga varningar från SMHI är att vänta.
Öland • Publicerad torsdag 17:19 • Uppdaterad fredag 06:37
Mycket hårda vindar att vänta för Öland. Bilden är från ett annat sammanhang.
Mycket hårda vindar att vänta för Öland. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: themacx

Trafikverket meddelar via ett pressmeddelande att de stänger flera tågsträckor i Småland och Skåne från klockan 04.00 imorgon fredag. De fruktar att stormen Gyda som nu rör sig söderut och det oväder som då drabbar södra Sverige kan medföra att träd faller över spåren.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd, i pressmeddelandet.

De är också förberedda på att ovädret kan påverka vägtrafiken genom bland annat omkullblåsta träd på vägarna.

SMHI har dock inte gått ut med någon varning och meteorologen Erik Höjgård-Olsen förklarar att det inte kommer handla om några stormvindar på Öland.

– Vi ser inte i våra prognoser att Öland kommer drabbas av några vindhastigheter på stormstyrka som är 24 meter per sekund utan det handlar om ”mycket hård vind”.

– Jag tror Trafikverket har en slags vindvarning när vindhastigheterna beräknas uppnå 21 meter per sekund.

Men trots att de inte handlar om stormvindar som drabbar Öland så kommer det att blåsa rejält.

– Det beräknas bli byvindar framåt morgonen på 21 meter per sekund vilket innebär att man får hålla i hatten ordentligt. Det finns också risk för att små grenar ska blåsa ner och man får se upp för lösa föremål.

Kommer SMHI gå ut med någon varning?

– Nej inte som det ser ut i nuläget och om vi inte får uppgifter senare som ger oss anledning till det.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.