Ovädret: Så drabbas Öland – Mycket besvärligt på 136:an

Varningen ligger kvar över Öland fram till i eftermiddag och trafikläget bedöms fortfarande som mycket besvärligt av Trafikverket. Mot kvällen väntas minusgrader med stor risk för halka.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 30 november 2021 • Uppdaterad 2 december 2021
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Mikal Soloey

Uppdatering klockan 09.08 torsdag:

SMHI:s gula varning bedöms vara kvar över Öland fram till klockan 16.00, då ovädret lämnar ön. Det innebär att trafiken kommer att gå långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt, snödrev och drivbildning.

Det bedöms som att framkomligheten på vägarna, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor. Väderläget kan också innebära att det finns risk för förseningar i kollektivtrafiken.

Fortsatt bedöms det finnas risk för fler strömavbrott.

Fram till klockan 16.00 kommer vinden att tillta med mellan 20-21 meter per sekund i byvindarna från klockan 12.00 fram till 16.00 då vinden successivt avtar. Temperaturen bedöms ligga kring 1 grad fram till eftermiddagen för att vid mörkrets intåg successivt krypa ner till sex minus som värst sent ikväll.

Vinden tilltar men det snöblandade regnet kommer att avta rejält efter lunchtid för att helt upphöra omkring 18.00.

På norra Öland bedöms det komma något mer nederbörd under eftermiddagen jämfört med resterande områden på ön och det ser inte ut att bli lika kallt även om det förväntas bli några minusgrader till kvällen.

Enligt Trafikverket anses dock trafikläget fortfarande mycket besvärligt på 136:an. Det handlar om moddig vägbana med risk för halka och även snödrev.

Uppdatering klockan 20.33 onsdag:

Den gula varningen ligger kvar över Öland och väntas tas bort av SMHI vid 13.00 imorgon. Under natten ska det enligt prognosen komma regn men under torsdagsmorgonen kryper temperaturen ner till omkring nollan och det väntas återigen bli snöblandat regn.

Trafikverket bedömer fortfarande läget på väg 136 som mycket besvärlig på grund av halka och snörök.

Uppdatering klockan 16.28 onsdag:

Den gula varningen ligger kvar över Öland och prognosen från tidigare idag har inte ändrats. Den mesta av nederbörden kommer under natten och efter klockan 08.00 under torsdagen blir det mindre intensivt.

Trafikverket bedömer läget på hela 136:an som mycket besvärligt på grund av halka och har satt in halkbekämpning som åtgärd under kvällen.

Nedan text är från onsdag morgon:

I måndags höjde SMHI fingret för ovädret från Island och på tisdagen utfärdades den näst högsta varningen för stora delar av Öland och övriga delar av södra Sverige. El-jätten Eon meddelade i ett pressmeddelande att de höjer beredskapen i området, inklusive Kalmar län.

SMHI gav under tisdagen hela Öland en gul varning från onsdag morgon till torsdag morgon. Men södra och mellersta Öland fick också den högre varningen orange för kraftigt och långvarigt snöfall i kombination med vind.

Den varningen togs tillbaka tidigt på onsdagsmorgonen, och det är nu gul varning som gäller för hela Öland - från klockan 13 idag och ett dygn framåt.

SMHI skriver:

”Ett lågtryck som passerar över södra Sverige under onsdags- och torsdagsdygnet drar in snöfall västerifrån över stora delar av Götaland. I samband med lågtryckspassagen tilltar även vinden. Det blir som blåsigast under onsdag kväll och natt mot torsdag, ostlig eller nordostlig vind 7-12 m/s. Snöfallet väntas bli ymnigt och här väntas 5-10 cm snö falla under perioden, lokalt kan dock dryga 15 cm komma. Snöfallet avtar under torsdag eftermiddag och då avtar även vinden.”

Lågtryckets exakta utveckling är dock svårbedömd, påpekar SMHI. ”Små ändringar i lågtryckets bana påverkar både vindens styrka och var de största snömängderna hamnar”.

För Öland kan en del av nederbörden komma i form av regn istället för snö.

Långvarigt och kraftigt snöfall i kombination med vind riskerar enligt SMHI att ge upphov till stora störningar i trafiken samt strömavbrott.

Organisationen Krissamverkan i Kalmar län manar också till försiktighet i trafiken och meddelar att allmänheten ska utgå ifrån att det kan bli förseningar eller inställda avgångar i kollektivtrafiken.

Enligt prognosen väntas det komma 14,4 millimeter snö med inslag av regn på onsdag i Färjestaden, Mörbylånga och Södra Möckleby. I Borgholm handlar det om 10,8 millimeter nederbörd. Norra Öland ser ut att drabbas mindre av ovädret.

– Vi har förstärkt beredskapen både för fältpersonal och i driftcentralen och följer väderläget noga, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.