GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ovaccinerade inom omsorgen ska bära full skyddsutrustning

Socialnämnden i Borgholms kommun har beslutat om nya åtgärder för att minska risken för covid-smitta inom omsorgen.
Borgholms kommun • Publicerad 13 januari 2022 • Uppdaterad tisdag 17:10
Genrebild.
Genrebild.Foto: bojanstory

Besluten togs vid nämndens utskott på onsdagen, med anledningen av den snabba smittspridningen av omikron-varianten av covid-19.

”Åtgärderna är till för att skydda våra omsorgstagare men också för att förhindra att inte medarbetare blir sjukskrivna. Vi har ett ansträngt läge och det är viktigt att trygga bemanningen framöver”, säger socialchef Anna Hasselbom Trofast i ett pressmeddelande.

Det som beslutades var:

1. Munskydd eller visir ska användas vid nära vård och omsorg av samtliga medarbetare. Ovaccinerad personal ska använda full skyddsutrustning med munskydd och visir.

2. Snabbtester har köpts in så att screening kan göras av både personal och omsorgstagare. Detta för att snabbare upptäcka smitta.

3. Vuxna ovaccinerade förbjuds besöka kommunens vård- och omsorgsboenden. ”Detta enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd.”

4. Informationsbrev ska skickas till omsorgstagare med information om prioriteringsordning vid eventuell personalbrist. ”Det kan i så fall handla om att ställa in sociala aktiviteter som promenader, inte personlig vård och omsorg.”

Kommunen säger sig dessutom snabbt kunna öppna ett evakueringsboende för att flytta dit omsorgstagare med bekräftad covid-19. I dagsläget uppges dock inga kända fall finnas inom omsorgens verksamheter.

”Borgholms kommun har hittills klarat sig relativt väl från smitta men vi måste fortsätta agera handlingskraftigt utifrån hur situationen förändras. Det är också viktigt för mig att poängtera att våra initiativ sker i enlighet med Region Kalmar och deras smittskydd” säger socialnämndens ordförande Lars Ljung i pressmeddelandet.

Åtgärder riktade specifikt mot ovaccinerade motiveras med att risken för smitta där bedöms som större.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.