Annons

Osäkert om brandstationen klarar en större olycka

Fyra tjänster saknas på brandstationen i Degerhamn och fler brandmän är på väg bort. Platschef Patrik Johansson vet inte hur nuvarande styrka skulle klara en större olycka eller brand.
– Jag känner oro för hela samhället och södra Öland, säger han.
Degerhamn • Publicerad 23 mars 2018
”När man ringer 112 tar man för givet att den röda bilen kommer. Och det gör den, men frågan är hur många vi är och hur mycket vi kan göra”, säger Patrik Johansson, platschef vid brandstationen i Degerhamn.
”När man ringer 112 tar man för givet att den röda bilen kommer. Och det gör den, men frågan är hur många vi är och hur mycket vi kan göra”, säger Patrik Johansson, platschef vid brandstationen i Degerhamn.Foto: Malin Edeborg

I normala fall ska brandstationen i Degerhamn ha fyra grupper, med fyra brandmän i varje grupp. Men just nu saknas en tjänst i varje grupp, vilket gör att stationen går runt på tre grupper.

Det innebär mer arbete för befintliga brandmän, men framför allt påverkar det säkerheten på södra Öland.

Annons

– Det är inte alltid vi lyckas få ihop varenda timme, och då kanske vi är tre som har beredskap. Händer det då en större olycka eller brand så är tre personer inte särskilt mycket folk. Jag kan inte säga att någon skulle brinna inne, men det blir helt klart svårare att utföra vårt jobb, säger Patrik Johansson, platschef vid Räddningstjänsten i Degerhamn.

– Jag känner oro för hela samhället och södra Öland.

Vid behov kan brandstationen få förstärkning från Mörbylånga, men då dröjer hjälpen 20-25 minuter – om olycka eller brand sker i Degerhamn.

– Händer något ännu längre söderut så pratar vi om 30 till 45 minuter och det är väldigt lång tid om det händer något allvarligt.

Räddningstjänsten i Degerhamn har 30 larm per år, vilket enligt Patrik Johansson är mycket för en liten ort. Många av larmen handlar om sjukdomsfall, då räddningstjänsten rycker ut i väntan på ambulans. Om ambulansen kommer från Kalmar, handlar det om 45 minuters väntan.

– Har vi ett hjärtstopp så är det väldigt lång tid för tre personer att utföra hjärt-/lungräddning och använda defibrillatorn.

Rekryteringen av nya brandmän pågår ständigt, men hittills har den inte gett något resultat. Under våren försvinner ytterligare en brandman genom pensionsavgång och Patrik Johansson är rädd att fler ska lämna stationen.

Han känner till flera personer som skulle kunna arbeta som deltidsbrandmän, men ingen vill ställa upp. En bidragande orsak kan vara utbildningen som pågår mellan fem och sju veckor, i skånska Revinge.

Annons

– Det kan vara svårt att lämna jobb och familj under en så lång period.

En ny form av utbildning är på gång, och den ska dessutom genomföras på olika platser i Kalmar län.

– Den är uppbyggd på ett annat sätt, där du är borta färre dagar åt gången. Jag får för mig att det skulle bli lättare att genomgå en sådan utbildning, när du kan åka hem på kvällen. Jag tror det är viktigt, framför allt om du har småbarn.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons