Annons

Öppnar ny butik: ”Jag har alltid varit en sakletare”

Sophie Smedfors har haft flera kartonger därhemma med påskriften ”affärn”. Sådant där som hon inte behövde själv men ändå hade kvar.
Färjestaden • Publicerad 18 juni 2018
Sophie Smedfors i sin nyöppnade butik ”Affärn – nytt och nött” på Storgatan i Färjestaden. ”Många har frågat om jag vill sälja på kommission och det gör jag gärna.”
Sophie Smedfors i sin nyöppnade butik ”Affärn – nytt och nött” på Storgatan i Färjestaden. ”Många har frågat om jag vill sälja på kommission och det gör jag gärna.”Foto: Maria Wiell

– När jag öppnade här blev det därför naturligt att butiken fick namnet ”Affärn”.

Utanför de gamla lokstallarna på Storgatan i Färjestaden har det kommit upp en ny skylt. Inne i lokalen är det däremot inte helt nytt. Där finns också en hel del saker som är gamla, nötta och använda.

Annons

– Det är så härligt med föremål som har en historia, saker som någon har tummat på och som på det sättet har lite extra känsla, säger Sophie Smedfors.

För en vecka sedan öppnade hon butiken där skylten ”Affärn – nytt och nött” avslöjar utbudet. Det är möbler, glas, lampor, smycken och kläder.

Var får du sakerna ifrån?

– Jag handlar själv en hel del, på loppis och auktioner, jag har alltid varit en sakletare. Det kommer också folk och frågar om jag kan sälja på kommission och det gör jag gärna. Nya saker köper jag in från olika försäljningsställen.

Hur vet du värdet på det som du hittar på loppisar och auktioner?

– Så påläst måste jag vara så att jag kan avgöra det, säger Sophie som har läst konsthistoria och även arbetat på auktionsverk.

”Det är så härligt med föremål som har en historia, saker som någon har tummat på och som på det sättet har lite extra känsla.”

Sophie säger att hon allt som oftast hittar saker som är billiga på loppisar men som hon vet är betydligt mer värda. Men det är inte alltid hon tar betalt till det fulla värdet i sin butik.

– Jag vill ha omsättning på varorna. Jag vill inte heller ha dussinvaror, man skall kunna känna sig lite exklusiv om man har köpt något härifrån.

Och öppettider?

– Jag vill ha öppet så länge som möjligt. Lokalen är ju inte vinterbonad, men jag får väl ha långkalsonger i höst, skrattar Sophie som är mer än nöjd med det positiva mottagandet hon har fått.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons