Opinion Live bemöter kritiken från lantbrukarna

Opinion Live är ett debattprogram. Vi försöker hitta ämnen som är angelägna och deltagare med vitt skilda åsikter. Vi vill att människor ska mötas, argumenten flyga, och det kanske viktigaste - att politiker ska få bemöta dem som berörs av deras politik.
BORGHOLM • Publicerad 24 augusti 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Michael Ståhl

Torsdagens program sändes i kölvattnet av den varma och torra sommaren. Och få ställen kändes bättre att sända från än Borgholm. Vi ville att bönder som drabbats av torkan skulle få uttrycka sin frustration, och rikta sina frågor direkt till politikerna i studion.

Om alla tycker snarlikt kanske det blir ett samtal? Men vårt uppdrag är att ge en debatt, och då kan alla inte tycka likadant. De uppfattningar som Fredrik Segerfeldt och Petra Cavini har delas av många i Sverige. Och vi tycker att lantbrukarna på Öland gav dem en bra match.

Eftersom vi är ett aktualitetsprogram så bestäms ofta deltagare och ämnen nära inpå sändning. Men i det här fallet så fick de som skulle delta i programmet redan i måndags reda på vilka som skulle vara med i debatten. Men vi både förstår och respekterar att det är svårt, kanske till och med provocerande, att möta människor som ifrågasätter det man själv kämpar för. Det man vigt sitt liv åt.

Hade ljudet på torget fungerat bättre hade kanske några av lantbrukarna i publiken velat stiga fram och ta den mick som fanns tillgänglig. Då hade vi direkt i sändning fått höra frustrationen, ilskan och de sakliga argument som fanns hos många av dem på torget. Och ingen hade varit lyckligare än vi.

Jorun Collin

Projektledare Opinion Live

Maria Blanco

Redaktör Opinion Live