Omtalade metoden mot parkslide får nu nobben: "Vi som tänkte utöka bekämpningen"

Folk från hela landet har hört av sig om Mörbylångametoden som stoppat parkslide – men nu tvingas ölänningarna att lägga ner projektet.
– Vägsalt accepteras som bekämpningsmedel av Kemikalieinspektionen, säger Anders Hedlund.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 30 november 2021
Testområdet mot parkslide vid Dämmet avslutas.
Testområdet mot parkslide vid Dämmet avslutas.Foto: Magnus Anderberg

– Vi hade ambitionen att utöka området och bekämpa parkslide på fler ställen i kommunen med salt men nu blir det till att sluta med det istället.

Sedan Ölandsbladet skrivit om det lyckade parkslideprojektet har han fått många samtal om ”Mörbylångamodellen”, artikeln tycks nästan ha spridit sig lika ohejdat som den invasiva arten – då den gett ett sällsynt hopp om bekämpning.

– Det gav bra resultat här. Det är lite tråkigt att vi inte kan rekommendera det längre efter uppmärksamheten som blivit, vi får uppmana folk som ringer att avstå från salt nu, säger Anders Hedlund, ansvarig för att bekämpa parkslide på Mörbylånga kommun.

Ansökan till Kemikalieinspektionen fick nämligen nobben, vilket SVT Nyheter Småland var först att rapportera om..

– Salt är inte godkänt som bekämpningsmedel. De konstaterar att man inte vet vad som händer mer i jorden ifall man använder det, säger Hedlund.

– Men vi håller oss uppdaterade kring läget, kanske testas det vidare för att få godkänt framöver.

”Det är lite tråkigt att vi inte kan rekommendera det längre efter uppmärksamheten som blivit”
Anders Hedlund

Metoden har använts vid Dämmet i Färjestaden.

– Vi lägger ner vår testning nu och har inte gjort något på marken på tre månader, det börjar komma upp lite gröna växter igen men jag vet inte om det är parkslide.

Mörbylånga får framöver gå tillbaka till att använda de etablerade metoderna som finns för att bekämpa parkslide. Problemet? De är obefintliga. Ölandsbladet har tidigare rapporterat om att en av få fungerande bekämpningsmedel nyligen blev förbjuden.

– Exakt, det finns inte mycket annat att göra. När folk ringer nu med sina problem säger vi till dem att låta marken vara ifall det bara är på en mindre yta, istället för att riskera spridning.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.