Annons

Omedelbart byggstopp: Flertalet brister på öländsk arbetsplats

Fallskydd saknades på byggställningen, liksom lister. Förankringen var undermålig. Arbetsmiljöverkets inspektör var inte imponerad av säkerheten på platsen.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mellersta Öland • Publicerad 24 oktober 2022
Byggställningen var allt annat än till belåtenhet.
Byggställningen var allt annat än till belåtenhet.Foto: JoeGough

Inspektionen den 12 oktober ledde till ett ”omedelbart förbud att, vid vite av 50000 kr, bedriva arbete på arbetsstället med risk för fall till lägre nivå och där nivåskillnaden är 2 meter eller mer”.

Arbetsmiljöverket hade då vid kontrollen på byggarbetsplatsen på mellersta Öland konstaterat ett flertal brister gällande byggställningen; fallskydd saknades helt på gavlarna, stege användes för att ta sig upp, fotlister saknades, förankringen var undermålig, vissa arbetsplan var helt belamrade med takpannor och några arbetsplan utgjordes av lösa brädor.

Annons

Först när påtalade brister var åtgärdade fick den öländska firman återuppta arbetet.

Inspektören kunde även konstatera att det helt saknades en arbetsmiljöplan på bygget. En sådan ska bland annat innehålla information om vilka regler som gäller på arbetsplatsen och hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras.

Arbetsmiljöverket kan komma att besluta om sanktionsavgift med anledning av bristen.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons