Oljeutsläpp utanför Öland – Kan handla om 17 000 liter

På tisdagseftermiddagen upptäckte Kustbevakningen ett mindre oljeutsläpp drygt tre mil (18 nautiska mil) från land via en överflygning. När kombinationsfartyget 003 var på plats började bekämpningen av utsläppet som fortfarande pågår.
SÖDRA ÖLAND • Publicerad 9 maj 2018
Kustbevakningens kombinationsfartyg 003 har sedan i tisdagseftermiddag bekämpat oljeutsläppet.
Kustbevakningens kombinationsfartyg 003 har sedan i tisdagseftermiddag bekämpat oljeutsläppet.Foto: Marcus Larsson

Kustbevakningen började under tisdagseftermiddagen arbetat med att bekämpa oljan. Hittills har mellan 500-700 liter olja tagits upp.

– De mängdberäkningar vi gjort visar på att det är mellan 2-17 kubikmeter olja (2000-17 000 liter) det handlar alltså om ett mindre utsläpp vi har att göra med, säger räddningsledaren Fredrik Tyrén på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Det är ännu oklart var ifrån oljan kommer och hur den har hamnat i vattnet. Men Kustbevakningen har inlett en förundersökning och prover har tagits som ska skickas till analys.

Arbetet med att ta upp oljan fortsätter under onsdagen och samtidigt fortsätter sökandet efter mer olja i området.

– Vi har utmärkta förhållanden de kommande dagarna för att kunna ta upp oljan. Driftsprognosen visar ingen direkt risk för att oljan ska närma sig land de kommande dagarna, säger Fredrik Tyrén.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.