GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ölänningen drivande i minkfarm: Försnillade tiotals miljoner

Den öländska mannen i ledningen för bolag med minkuppfödning både utomlands och i Sverige – där mångmiljonbelopp förskingrades.
Nu döms han för grov bokföringsbrott.
Mörbylånga kommun • Publicerad 29 september 2021 • Uppdaterad 30 september 2021
Bolag med minkuppfödning bokförde inte intäkter på 11,5 miljoner.
Bolag med minkuppfödning bokförde inte intäkter på 11,5 miljoner.Foto: Vital Hil

Kalmar Tingsrätt fastslår att han varit högst delaktig i att inte bokföra intäkter om cirka 11,5 miljoner kronor för räkenskapsåret 1 september 2012 – 31 augusti 2013.

Det blir en villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar för mannen i 70–årsåldern från Mörbylånga kommun. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fyra månader ha dömts ut.

Det handlar om en brokig historia där den öländska mannen engagerades i ett bolag som drev minkfarmer i Sverige med vidareförsäljning ut i världen. Han flyttade sedan till Lettland och startade upp en ny verksamhet för minkuppfödning och ska ha varit bosatt där 2009 – 2013.

Då den svenska mink–verksamheten började gå knackigt hjälpte den öländska mannen ägaren att avyttra 35 stycken privata fastigheter från 2011 till 2016.

”Vilket behövde göras för att den ekonomiska situationen skulle rätas upp.”

Men på vägen bokfördes alltså inte tiotals miljoner.

”I något skede rådde kaos, och en bokföringskunnig person utifrån tillkallades för att denne skulle reda upp situationen”, uppger den öländske mannen.

Han förnekar dock sin inblandning.

”Han utgick från att materialet skickades vidare till bokföringsbyrån och har inga indikationer på att detta inte skulle ha skett.”

Tingsrätten fastslår dock att han satt med i ledningen och drev tillsammans med ägaren företaget: De ”har tillsammans och i samförstånd eller var och en för sig uppsåtligen eller i andra hand av oaktsamhet åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen”, skriver Tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten anser det uteslutet att initiativet till – eller beslutet att föra bort ett stort belopp kan komma från kontorspersonal eller bokföringsbyrå.

”En så iögonenfallande åtgärd måste ha avgjorts av bolagets ledning.”

””NN var en del av denna ledning, när den felaktiga bokföringen verkställdes. Han var av detta skäl medveten om felaktigheten, när han undertecknade bolagets årsredovisning."

Gärningen är grov då det handlar om mycket betydande belopp. Dessutom är det återfall i likartad brottslighet för den öländske mannen.

Domen innebär även näringsförbud i fem år.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.