Annons

Ölänningar segrade i Smålands Pizzamästerskap – ”Ska visa dom vad Öland kan”

Smålands Pizzamästerskap har avgjorts och segrande blev Kaffestugan i Böda som såg till att lyfta de öländska smakerna i tävlingen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
BÖDA • Publicerad 13 september 2021
Elias Thygesen och Sofie Loirendal, från Kaffestugan i Böda, vann Smålands Pizzamästerskap i helgen.
Elias Thygesen och Sofie Loirendal, från Kaffestugan i Böda, vann Smålands Pizzamästerskap i helgen.Foto: Privat

I lördags anordnades Smålands Pizzamästerskap i Växjö i samband med den nationella konferensen MAT2021. Det var 20 pizzerior och restauranger från Kronoberg, Kalmar och Jönköpings län som deltog och reglerna var att två pizzor skulle bakas. En småländsk och en vegetarisk.

Det var Kaffestugan från Böda som lyckades bäst och tog hem tävlingen.

Annons

– Det var jätteroligt att lilla vi från Böda vann. Det var en helt andra förutsättningar än att bara baka pizza hemma. Här var det inför åskådare och vi fick frågor under tiden. Det var nervöst, säger delägaren Sofie Loirendal som deltog tillsammans med Elias Thygesen.

Hur kommer det sig att ni deltog i Smålands Pizzamästerskap?

– Vi fick en inbjudan i våras av Livsmedelsutveckling Sydost och tänkte att nu ska vi visa dom vad Öland kan.

Juryn bestod av Tanja Tomic, från Pizzeria Chaplin i Värnamo, som har varit Nordisk Mästare och tilldelats titeln Europas bästa pizzabagare. David Smith, som driver Pizzeria Mums i Göteborg, och har tävlat både nationellt och internationellt. På meritlistan finns SM-guld i pizzabakning och han har också varit jurymedlem i Pizza-SM. Även Martin Moses som vann Årets Kock 2019 deltog samt Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län.

– Vi fick väldigt fina omdömen från juryn. Det var en som kom fram efteråt och tyckte det var roligt och att vi var välförtjänta vinnare eftersom hela juryn var så överens om vår poängsättning.

Deras Smålands-pizza är egentligen en Ölands-pizza då huvuddelen av råvarorna kommer härifrån. Den heter ”Oh my deer” med vit sås bestående av créme fraiche, olivolja och vatten och öländskt rådjurslår rökt hos Rosas Handel, surkål med äpplen från Ölands ljuvliga, picklade Bödalingon, mozzarella, chevré och färsk timjan.

Den vegeratiska pizzan heter ”i Fall in love with Böda” och där är råvarorna huvudsakligen från Böda. Den består av en vit sås med färskost, florsocker, citronzest och citronjuice. Därefter innehöll den äpplen, honung, hasselnötter och valnötter från Böda samt råsocker och kanel.

– Vi ville vi verkligen lyfta Öland och Böda eftersom det var så mycket fokus på Småland och det kändes som att Öland inte riktigt fick vara med. Då är det kul att vi från Öland gick och vann tävlingen med öländska råvaror.

De gjorde pizzorna speciellt för den här tävlingen.

– Vi ville göra något extra. Vi ha en pizza med rökt lammkött, chevré och surkål på menyn men nu kände vi att vi tar det ett varv till. Rådjur är svårt att ha på sommaren då det kan vara svårt att få tag i råvaran. Men vi testade att ha det nu och det funkade väldigt bra.

Annons

Det var deras deg med italienskt caputomjöl och Ölandsvete som verkligen gjorde intryck hos juryn.

– Eftersom vi är ett bageri i grunden så är degen väldigt central för oss. Vi har hållit på med pizzor i tio år nu och började för att vi kände att vi kunde göra pizzan bättre.

– För oss är inte pizza snabbmat. Vi satte degen redan i onsdags och tävlingen var i lördags. Det tar tid att göra en bra deg. Det är också roligt att tävlingen anordnades för det visar att pizzan har fått komma in i finrummet, traditionellt ses den inte som så fin.

Kan du beskriva skillnaden mellan er deg och en ”vanlig” pizzadeg?

– Det blir en lättare pizza och inte lika kompakt. Du får inte pizzakoma av våra pizzor.

Kaffestugan var för några år sedan på en kurs med Årets mästerkock Sandra Mastio och bakar oftast pizza hemma där de provar nya smakkombinationer.

– Vi vill hela tiden utveckla oss själva, det gäller att inte stå stilla.

Blir det Pizza-SM framöver?

– Jag tror inte det men den tanken får mogna lite. Då blir det ännu mer nervöst i en sådan tävling.

Fakta

Pizza-tips

Hur lyckas man med sin pizza?

– Det gäller att lägga fokus på degen och jag tycker less is more. Det är viktigt med få välavvägda råvaror som smakar bra. Framför allt handlar det om att våga testa!

Vad är ”big no”?

– Det är väl tvärtom. Pressa inte ihop pizzadegen och bara släng på grejer.

Kulinariska Öland:

”Vi ville vi verkligen lyfta Öland och Böda”
Sofie Loirendal
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons