Ölänningar i tv-succén: Lundberg och Wingårdh imponerade – ”Det här är en dröm”

Tv-programmet Husdrömmar lockar miljonpublik och årets säsong är igång. Den 20 mars kommer vi att få följa ölänningarna Louis Palmgrens och Alexander Rosengrens resa med totalrenoveringen av deras drömhus i Lopperstad.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Lopperstad • Publicerad 19 februari 2023 • Uppdaterad 22 mars 2023
Husdrömmar gjorde sin avslutande inspelningsdag i Lopperstad och den 20 mars kommer vi få se Alexander Rosengren och Louis Palmgrens resa med renoveringen av deras drömhus i Lopperstad.
Husdrömmar gjorde sin avslutande inspelningsdag i Lopperstad och den 20 mars kommer vi få se Alexander Rosengren och Louis Palmgrens resa med renoveringen av deras drömhus i Lopperstad.Foto: Alexander Jensen

Ölandsbladet har tidigare skrivit om Alexander Rosengren och Louis Palmgrens beslut att flytta från Malmö och tillbaka till Öland för att helrenovera den klassiskt kringbyggda Ölandsgården i Lopperstad.

Under de senaste tre åren har deras resa också följts av SVT:s Husdrömmar, som fastnade för den spännande hemvändarhistorien och projektet.

– Det här är ett spännande projekt. SVT och Husdrömmar vill ha en variation med stora och små byggen, dyrt, billigt och renoveringar. Det här är en speciell genre med att rusta upp ett gammalt hus med ambition att bevara mycket från förr, säger producenten Henrik Lindström och fortsätter:

– Dessutom är det här en spännande hemvändarhistoria där Alexander och Louise har tröttnat på storstan och vill komma hem till Öland. Att de här unga personerna väljer att ta sig an det här projektet, det är imponerande och fascinerande. De har valt den bökiga vägen och det blir som en kärleksförklaring till landet.

Den avslutande tagningen görs i köket där hela resan summeras.
Den avslutande tagningen görs i köket där hela resan summeras.Foto: Alexander Jensen

Ölandsbladet fick vara med när programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh tillsammans med övriga tv-teamet var på plats för den avslutande inspelningen från huset.

I en tagning står Alexander och Gert framför kameran och diskuterar arbetet med fönstren och valet av golv.

– Det faller sig ganska naturligt efter ett tag att stå framför kameran. Det blir bekvämt också eftersom Gert och Anne är så lättsamma. Det blir en familjär stämning, säger Alexander Rosengren.

I en annan tagning står programledarna i köket med Alexander och Louis där de gör en summering av hela resan med renoveringen. Orden flyter på och allt känns väldigt naturligt.

– Det är en blandning mellan spontanitet och förberedelse. Vi får ett manus men där står det inte exakt vad vi ska säga. Utan det kan exempelvis stå att vi ska prata om ett fönster och då gör vi det, säger Gert Wingårdh.

I en tagning under Husdrömmar samtalar Gert Wingårdh och Alexander Rosengren om golvet.
I en tagning under Husdrömmar samtalar Gert Wingårdh och Alexander Rosengren om golvet.Foto: Alexander Jensen

Anne Lundberg och Gert Wingårdh är imponerade av Alexander och Louis resa.

– Det har hänt så mycket under de här åren, deras dalmatiner och lilla Åke som har fötts. Man är så glad för deras skull och det är inspirerande hur mycket kärlek de har lagt på det här huset och i allt de gör, säger Anne Lundberg.

– Det är en sådan lagkänsla eftersom deras familjer har varit väldigt delaktiga i projektet. Jag tror det har varit deras mål och de vill att det här ska bli en samlingspunkt och i framtiden kommer de vilja anordna släktmiddagar och att det firas högtider här, säger Gert Wingårdh.

Vad tycker ni om deras husprojekt?

– Jag älskar när hus bevaras och dessutom när det görs med kunskap och känsla som Alexander och Louis har. Det här är en dröm för många och det är inspirerande att följa när någon lägger ner hela sitt hjärta och själ i något sådant här, säger Gert Wingårdh.

Anne Lundberg, Gerth Wingårdh, Alexander Rosengren och Louis Palmgren i vardagsrummet.
Anne Lundberg, Gerth Wingårdh, Alexander Rosengren och Louis Palmgren i vardagsrummet.Foto: Alexander Jensen

Anne Lundberg har varit programledare för Husdrömmar i fem år och Gert Wingårdh har varit med från starten. Programmet har blivit en succé och engagerar många.

– Vi följer husprojektet men också livet för de som ska bo i huset. Det här är något som alla kan relatera till. Vi försöker ha en bredd i programmet där vi följer olika projekt och individer i olika situationer vilket gör att det alltid finns någon som tittaren kan identifiera sig med, säger Anne Lundberg.

För Alexander och Louis har det varit en hektisk tid för att bli klara med så mycket som möjligt inför inspelningen.

– Det känns lite nervöst att vi ska vara med i tv men det ska också bli roligt att se hur det blir. Framför allt blir det en fin dokumentation över vårt projekt som är kul att ha kvar i framtiden, säger Louis.

Louis Palmgren och Anne Lundberg bakom kameran medan inspelning pågår med Alexander Rosengren och Gert Wingårdh.
Louis Palmgren och Anne Lundberg bakom kameran medan inspelning pågår med Alexander Rosengren och Gert Wingårdh.Foto: Alexander Jensen
”Det här är en dröm för många”
Gert Wingårdh
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.