Ölänning säljer svensk husmanskost i USA

Gisela Nelson från Störlinge har tillsammans med kollegan Ulrika Bengtsson startat ett företag i New York. De säljer svensk husmanskost och fraktar köttbullar över hela USA.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Störlinge • Publicerad 11 augusti 2021 • Uppdaterad 12 augusti 2021
Gisela bor och har familj i New York. Men hon försöker att komma tillbaka till Öland för att träffa släkt och vänner minst en gång om året.
Gisela bor och har familj i New York. Men hon försöker att komma tillbaka till Öland för att träffa släkt och vänner minst en gång om året.Foto: Joacim Andersson

Gisela Nelson har sina rötter i Störlinge på Öland, men flyttade till New York i början av 2000-talet. Hon har under en längre tid jobbat som designer för flera olika företag. I november förra året startade hon och den nyfunna kollegan Ulrika Bengtsson ett nytt företag där de säljer svensk mat i New York.

Företaget började med att sälja kompletta högtidslådor fyllda med mat tillhörande respektive högtid. Något som verkar gå hem hos utlandssvenskarna.

– Det finns en stor koloni med svenskar i New York som inte firat en jul eller en påsk med traditionell mat på flera år. Och det är ju precis det man saknar, för det går ju inte att få tag på. Vi har fått jättefin respons och folk verkar verkligen gilla det, säger Gisela Nelson.

När företagsidén tog fart och gick bättre än förväntat bestämde de sig för att utöka konceptet. Efter en jullåda, en påsklåda och en midsommarlåda bestämde sig företagarna att sälja separata rätter och fraktar nu ut köttbullar med potatismos över hela landet.

Planen är att fortsätta utöka konceptet. En skaldjurslåda är på gång och företagarna planerar även att utöka á la carten med fler alternativ.

– Planen nu är att börja göra lite Janssons frestelse och rökt röding och sånt. Min stora favoriträtt är kroppkakor, men det tror jag skulle bli svårt att sälja, säger Gisela.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.