Ölandsmåleri och ikoner har fyllt konsthistoriker Ulf Abels liv
Med pigga ögon och berättarlusta delar Ulf Abel med sig av minnen från såväl barndom med föräldrar och två syskon, sin yrkeskarriär och de senare åren då han alltmer har bosatt sig i sommarhuset i Vickleby. Och fortsatt engagera sig inom konstvärlden, framförallt vad gäller det öländska måleriet.
Ulf läste tidigt konsthistoria och har sedan haft en lång karriär inom området men trots det bara två olika anställningar, varav det ena som chef för ikonsamlingen på Nationalmuseet i Stockholm.
– Jag har hela tiden haft två specialintressen, det är ölandsmåleri och ikonmåleri.
Ikonsamlingen på Nationalmuseet kom till efter en gåva av Olof Aschberg, en av världens främste samlare av ryska ikoner. ”Museet har en oerhörd samling som omfattar ikoner ända tillbaka till tidig medeltid.”
Under sitt arbetsliv har Ulf samarbetat med kollegor över stora delar av världen, inte minst med ryska konsthistoriker. ”Det ryska ikonmåleriet är det absolut djupaste.”
”"Jag har hela tiden haft två specialintressen, det är ölandsmåleri och ikonmåleri.””Ulf Abel.
Från 1955 och framåt har han skrivit ett stort antal artiklar och två böcker har kommit ur hans hand, båda handlar om ikonmåleri. Det är dels boken ”Ikoner – den besjälade bilden”, dels ”Icons” vilket är en stor inbunden bok med bilder och texter över hela samlingen som Nationalmuseum har. En katalog med en vetenskaplig förteckning, som han själv kallar den. Ulf är stolt och glad och visar boken där omslaget pryds av en dubbelsidig processionsikon, inköpt av honom själv på auktion i London.
Att Ulf Abel lärde känna Öland och även fick en allt större insyn i konstnärslivet berodde på att pappan ville tillbringa somrarna någon annanstans än i Stockholm när barnen var unga.
– På olika vägar kom vi att hyra in oss hos Maja Uddenberg, denna fantastiska kvinna på Bo Pensionat. Där samlades många konstnärer och jag lärde så småningom alldeles särskilt lära känna Arthur Percy som bodde granne med pensionatet.
Ulf berättar om gemenskapen mellan dem som bodde på pensionatet då alla bidrog till kvällssamlingar med såväl recitation av Dantes dikter på italienska, pianospel och intellektuella samtal.
– Vi kände oss alltmer hemma och sedan dess har jag alltid velat bo i Vickleby, säger Ulf.
”Jag lärde så småningom alldeles särskilt lära känna Arthur Percy som bodde granne med pensionatet.”Ulf Abel.
Tillsammans med hustrun Karin fick han låna ett sommarhus hos familjen Percy och därefter bodde de till deras stora glädje ett antal år i det som kallas Frideborgska huset.
För omkring 20 år sedan fick Ulf av en händelse se att en tomt i Vickleby var till salu och det dröjde inte länge innan han bestämde sig för att köpa den och bygga ett hus för sina sommarvistelser.
– Jag kontaktade arkitekten Pålle (Paul), sonen till Arthur Percy, och sa till honom att rita ett hus. Det var det sista huset han ritade som han hann se fullbordat och sedan en tid är jag nu fastboende här.
Som nämnts är ölandsmåleri ett av Ulfs specialintressen, självklart är Per Ekström en huvudfigur inom det området.
– Jag var med och grundade Per Ekströmsällskapet för fem år sedan och var sällskapets förste ordförande. Det är fint att det finns kvar.
Sin högtidsdag kommer Ulf att fira med goda vänner både på Öland och i Stockholm. Han har två alldeles särskilda vänner i Kalmar som hjälper honom med det och med så mycket mer.
– Det är de som gör att jag lever idag, bättre vänner än Sonja och Urban kan jag inte ha.