Annons

Öländskt krav på säkrare väderprognoser

SMHI får bättre och bättre resurser, ändå blir prognoserna sämre och sämre. Nu lyfter Centern på södra Öland väderprognoserna till riksnivå.
Färjestaden • Publicerad 9 april 2018
Sol i stället för regn, kallt i stället för varmt. SMHI:s prognoser slår fel alldeles för ofta, tycker lantbrukarna och Centerpartisterna Anna-Kajsa Arnesson och Johan Åhlund.
Sol i stället för regn, kallt i stället för varmt. SMHI:s prognoser slår fel alldeles för ofta, tycker lantbrukarna och Centerpartisterna Anna-Kajsa Arnesson och Johan Åhlund.

– Vi på Öland lever med naturen och vädret. Det är åt helvete för exempelvis både lantbruk och turistverksamhet med prognoser som alltför ofta slår fel, dundrar Johan Åhlund, lantbrukare och Centerpartiets andrenamn i Mörbylånga kommun.

Regeringen har slopat kravet på den statliga vädermyndigheten SMHI att hålla svenskarna med 85 procent träffsäkerhet i väderförutsättningar. Det motiveras med att det ändå aldrig uppfylls.

Annons

Ifjol så slog tre av tio kulingvarningar fel.

– SMHI ropar vargen kommer. Vi kan inte planera vårt lantbruk och turisterna väljer andra resmål.

– Så får det inte gå till. Vi måste ställa krav som skattebetalare, säger Johan Åhlund.

I egenskap av medlem i centerpartiet skrev han i ren vredesmod till Centerns partistyrelse med uppmaningen att ”agera”.

Nu har Åhlund fått Centern på riksplanet med sig.

– Att väderprognoser många gånger inte stämmer är ett stort problem för dem som är beroende av vädret, säger Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson.

Gruppledaren lovar nu att partiet kommer verka för säkrare prognoser. Att som den nuvarande regeringen ta bort 85-procentsmålet är ett steg i helt fel riktning, enligt Anders W Jonsson:

– SMHI:s väderprognoser bör hålla hög träffsäkerhet.

Högre anslag i budgeten för SMHI är en av åtgärdspunkterna.

– Vi har i våra företagsbesök på Saxnäs camping, Eriksöre och Talluddens campingar, Ås vandrarhem och Stenhusa Bod, märkt att de i många fall felaktiga väderprognoserna är en jätteviktig fråga, säger Anna-Kajsa Arnesson, Centerpartiets etta i Mörbylånga kommun, men också lantbrukare:

– Det kan slå så fel när man exempelvis ska köra in rundbalar och prognoser är felaktiga.

Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons