Annons

Öländskt konditori tvingas stänga – ”Känner sig helt maktlös”

I augusti landade elräkningen på 40 000 kronor, förra året var den 13 400 kronor. Det svåra läget med skyhöga kostnader gör att Henrik Eriksson och Carina Eneman väljer att tillfälligt stänga Löttorps Konditori.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Löttorp • Publicerad 5 oktober 2022 • Uppdaterad 13 oktober 2022
Löttorps konditori
Löttorps konditoriFoto: Privat

Henrik Eriksson och Carina Eneman driver Löttorps Konditori men det senaste året har det varit kämpigt med ständigt ökade kostnader.

– Det har varit tufft ända sedan i våras med upp till tre gånger högre kostnader än vanligt. Juni, juli och augusti har vi som störst elförbrukning men samtidigt är omsättningen som störst, säger Henrik Eriksson och fortsätter:

Annons

– Men de höga kostnaderna äter upp vinsten. Den är viktig för att vi ska kunna hålla öppet vinterhalvåret och klara oss fram till nästa säsong. Fortsätter det såhär vet jag inte vad vi ska göra. Då skulle vi behöva använda sparade eller i värsta fall låna pengar för att hålla verksamheten igång och det går inte.

I augusti var elfakturan nästan 40 000 kronor och förra året var den 13 400 kronor samma månad. Dessutom har råvarupriserna ökat, ett kilo jäst har ökat med sex kronor bara över sommaren.

– Vi har skärt ner personalstyrkan till ett minimum och har även ett mindre utbud. Men det spelar inte så stor roll om jag har en plåt med kakor i ugnen eller fem plåtar för förbrukningen är ändå samma. Vi vill också upprätthålla kvalitén.

– Det är flera företagare som har det tufft nu och det här riskerar att slå ut landsbygden. Regeringen måste göra något för annars lär det bli en våg av varsel i landet. Nått stöd måste till.

Han berättar att oron är stor inför framtiden.

– Det är ohållbart som läget är nu och det kan inte fortsätta på det här sättet. Man känner sig helt maktlös när man öppnar elfakturan.

De brukar ta ledigt några veckor i november men nu väljer de att ta semester i förtid. På fredag stänger de och i första hand handlar det om hela oktober.

– Oktober brukar vara en relativt bra månad men vi väljer att ta ledigt nu för kostnaderna blir för höga annars.

Hur länge kommer ni hålla stängt?

– Vi hoppas att regeringen har ett klart beslut om stöd i november för det har politikerna lovat annars utesluter vi inte att hålla stängt även i november.

Annons

– Jag hoppas vi har öppet till jul för det går inte att hålla stängt hur länge som helst. Sedan kommer semmelsäsongen som brukar vara väldigt bra för oss.

Vad har ni fått för reaktioner efter beslutet?

– Det är tråkigt för bygden och det känns inte kul att behöva stänga. Men våra kunder har visat stor förståelse. Det här är något som drabbar oss alla, det blir mindre och mindre pengar kvar i månaden för alla.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons