Annons

Öländske försvarsveteranen: "Tänkbart att Ryssland skulle kunna ta Öland som gisslan"

Före detta översten tror att Ryssland skulle kunna ta Öland luftvägen och ser ett tänkbart scenario där Öland blir valuta för att få kontroll på Sverige.
– Jag är inte orolig just nu. Men om jag satt i Kaliningrad och vore operativ chef för det här, då skulle jag inte ta Gotland utan Öland, säger Berne Gustavsson från Stora Rör.
Öland • Publicerad 19 januari 2022 • Uppdaterad 28 februari 2022
Berne Gustavsson från Stora Rör har jobbat hela livet inom försvaret och försvarsindustrin.
Berne Gustavsson från Stora Rör har jobbat hela livet inom försvaret och försvarsindustrin.Foto: Magnus Anderberg

Han är före detta överste, som jobbat hela livet inom försvaret och försvarsindustrin – och är initiativtagare till totalförsvar Öland.

– Jag ser det som ett tänkbart scenario att Ryssland tar Öland tillfälligt som gisslan. Som en sorts valuta för att få kontroll på Sverige. Ställer krav med avtal om alliansfrihet, att vi inte går med på Nato exempelvis, för att släppa Öland, konstaterar Berne Gustavsson.

Annons

– Att Ryssland ”lånar” Öland som en utpressningssituation. Om jag satt i Kaliningrad och vore operativ chef för det här, då skulle jag inte ta Gotland utan Öland.

Hur då?

– Med en luftlandsättning på Stora Alvaret, placera Iskanderrobotar från Kaliningrad där. Sedan kan du landstiga på ostkusten. Det är tänkvärt, menar Berne.

– Man spränger naturligtvis bron sedan. Vad ska vi göra då? Då är det bara flyg vi kan sätta in. Det är mycket enklare att ta Öland än Gotland, vi har ju inget försvar. Det är ju bara hemvärnet, även om de är bra så är det försumbart i det här fallet.

Här saknas innehåll

Borde man stärka upp med armé på Öland så som på Gotland nu?

– Att skicka en pansarbataljon från Skåne tror jag inte är realistiskt. Hade vi haft ett förband i Kalmar hade det varit självklart men med det försvar vi har är jag tveksam.

Berne Gustavsson hoppas att det här är en väckarklocka.

– Nu stärker man försvaret med fyra nya regementen. Det är bra. Men det är obegripligt att Öland inte anses vara en strategisk punkt. Det borde finnas något förband här i närområdet och det här är kanske vad som behövs för att väcka debatten.

”Det borde finnas något förband här i närområdet och det här är kanske vad som behövs för att väcka debatten”
Berne Gustavsson

Rysslandskonflikten med ett flertal landstigningsfartyg utanför den öländska kusten senaste veckan har inneburit massiv debatt.

– Men det här är väl en typ av hybridkrig. Man vill göra oss oroliga, skapa osäkerhet med psykologisk krigsföring. För att provocera. Och det har dem verkligen lyckats med, säger Berne Gustavsson från Stora Rör.

Annons

– Det är inga småpojkar som kör drönare vid alla kärnkraftverk, det måste vara en påverkansoperation som ligger bakom. Definitivt.

Hur stor är risken för någon typ av angrepp?

– Jag tror inte att något händer här nu, utan att man gör det för att pressa västvärlden. Men för Ukraina är jag definitivt orolig. Där är nog fokus nu, det är jag ganska övertygad om.

– Det kostar miljoner per dag för Ryssland att ha sina trupper vid Ukrainska gränsen, det är ingen vanlig övning, jag känner att det är ruskigt allvarligt.

Berne Gustavsson framhåller att Sverige är viktigt militärstrategiskt.

– För att behärska Östersjön. Sverige som en barriär mellan öst och väst. Det är Sverige eller Baltikum och det är ett stort steg att ge sig på Estland, Lettland eller Litauen eftersom de tillhör Nato. Men vi är alliansfria.

Hur ser du på Nato-frågan?

– Jag tycker vi ska ha en Nato-option precis som Finland. För att markera att vi är självständiga. Det är lite väl drastiskt att gå med just nu.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons