Annons

Öländska skolbarn fick ”negerkung” i läxa – ”Det här var droppen”

Eleverna på den öländska skolan fick i läxa en version av Pippi Långstrump – där ”neger" upprepas tre gånger på olika sätt i en kort text.
– Jag har väldigt svårt att se syftet med det här. Det är vansinnigt, säger en förälder till ett barn i klassen på Viktoriaskolan.
Borgholms kommun • Publicerad 4 oktober 2021 • Uppdaterad 5 oktober 2021
Texten i läxan (inklippt) från gamla versionen, innan orden plockades bort 2015. Stora bilden är från en annan Pippi–bok.
Texten i läxan (inklippt) från gamla versionen, innan orden plockades bort 2015. Stora bilden är från en annan Pippi–bok.Foto: Johannes Lindén

Det var förra tisdagen som skolbarnen på Viktoriaskolan i Borgholm fick hem texten som läxa i svenska.

– Jag blev helt paff, tänkte att det här inte är på riktigt, säger en förälder till ett barn i klassen på Viktoriaskolan.

Annons

Texten på två sidor är från Astrid Lindgrens Pippi Långstrump som skrevs 1945.

I denna text står orden ”negrer”, ”negerkung” och ”negerprinsessa”.

Orden plockades bort i filmerna och böckerna om Pippi Långstrump 2014 och 2015 och byttes ut mot bland annat ”Söderhavskung på Kurrekurreduttön”.

– En hel del elever reagerade på texten redan på skolan men läraren bara viftade bort kritiken med att det är viktigt att diskutera ordet och vad man kallar varandra.

Att detta var syftet förankrades dock inte hos föräldrarna när de skulle göra läxan med barnen.

– Vi var inte alls förberedda på det här och det känns väldigt märkligt i vilket fall, säger föräldern.

– N–ordet är inte ens ett problem längre, det används inte av ungdomarna nu. Jag har väldigt svårt att se syftet med det här.

”Jag får ont i magen när jag tänker på att den här läxan gick hem till barn som är mörkhyade, det är vansinnigt”
Förälder på Viktoriaskolan.

Enligt föräldern som vill vara anonym var det flera vårdnadshavare som reagerade starkt på texten.

– Jag får ont i magen när jag tänker på att den här läxan gick hem till barn som är mörkhyade, det är vansinnigt, säger föräldern.

– Hela texten är dålig och ett problem i sig, att en strandad vit sjöman bara blir kung över massa mörkhyade, det är sådana föreställningar om hierarkier vi måste tvätta bort.

Annons

Föräldern uttrycker att detta är ett av flera olika problem som uppstått.

– Det här är en stor droppe som får hela bägaren att rinna över.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons