unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öländska konsthistorier: Flydde från nazisterna – skrämdes i Sverige

I det femte avsnittet av podden Öländska konsthistorier samtalar Sören Björklund och Fred Johanson om Lotte Laserstein,
I det femte avsnittet av podden Öländska konsthistorier samtalar Sören Björklund och Fred Johanson om Lotte Laserstein,

I det femte avsnittet av podden Öländska konsthistorier samtalar Sören Björklund och Fred Johanson om Lotte Laserstein, som bodde nästan halva livet i Kalmar, hade sommarstuga i Borgehage och ligger begravd i Räpplinge.

Lotte Laserstein hade judiskt ursprung och tvingades på trettiotalet fly till Sverige från nazisternas Tyskland. Hon hade redan som ung i Berlin nått stjärnstatus och spåddes en lysande framtid. Men också i Sverige fick hon kännas av antisemitism, skrämdes och inriktade sig på porträttmåleri för överlevnaden.

Sent i livet återupptäcktes hon – och hennes målningar från tiden i Tyskland säljs nu för miljonbelopp. I podden berättas om en stor utställning som nu planeras i Sverige. Dessutom –framförs önskemålet om att Lotte Laserstein borde få en gata uppkallad efter sig i Borgholm.

Läs mer