GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öländska bryggeriet lanserar ny öl och snaps till julens smaker

Skedemosse Gårdsbryggeri utvecklade verksamheten i somras då de även blev ett destilleri och nu lanserar de nya produkter lagom till jul.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Skedemosse • Publicerad 19 oktober 2022 • Uppdaterad 20 oktober 2022
Ellen af Wåhlberg numrerar julsnaps-buteljerna för hand som kommer att säljas i en begränsad upplaga.
Ellen af Wåhlberg numrerar julsnaps-buteljerna för hand som kommer att säljas i en begränsad upplaga.Foto: Pressbild

I somras utvecklades Skedemosse Gårdsbryggeri till att även bli ett destilleri när de lanserade Skedemosse Dry Gin.

– Det är alltid svårt att veta vad man ska förvänta sig när man gör något nytt men vi är nöjda och det har gått väldigt bra. Vi är också nöjda med själva ginen som vi tycker blev god, säger Olof af Wåhlberg, som driver bryggeriet och destilleriet tillsammans med Ellen af Wåhlberg.

Som en naturlig del av framgången väljer de nu att även lansera en julsnaps som heter ”Skedemosse Julsnaps 2022”.

– Det känns roligt att kunna erbjuda detta till ölänningarna. Vi är själva väldigt förtjusta i de stora högtiderna och tycker själva det är gott med snaps till sillen. Sedan är det alltid roligt att utveckla något nytt.

Julsnapsen beskrivs som en traditionell akvavit kryddad med kummin, fänkål, korianderfrö och pomerans. Den kommer att säljas i en begränsad upplaga där varje flaska är numrerad för hand.

– Eftersom det är första upplagan valde vi att göra en allround snaps. Tanken är att vi lanserar en ny upplaga årligen.

Skedemosse Julsnaps 2022.
Skedemosse Julsnaps 2022.Foto: Pressbild

Sedan tidigare brygger de också julölet ”Räven raskar” som är en porter. Nu är det också klart att de lanserar ytterligare en julöl som heter ”Julen braskar”. Det är en traditionell mörk lager med rostade toner med inslag av bland annat choklad och knäck.

– Räven raskar har vi haft i fyra år och är en personlig favorit och den kommer vi fortsätta med. Under hösten finns det lite mer tid till produktutveckling och det är roligt att kunna presentera något nytt. Det blir också variation i arbetet för oss.

Vilken plats har de två ölen vid julbordet?

– Det är upp till var och en men jag skulle nog dricka ”Julen braskar” till sillen och den kalla fisken och ”Räven raskar” till det småvarma.

Den 1 november kommer både den nya ölen och snapsen att finnas på Systembolaget.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.