Annons

Öländsk företagare får medalj av kungligt sällskap

Öländsk företagare är en av fem i Sverige som i år tilldelas näringslivsmedaljen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 18 september 2021
Anna Barkevall från Böda Sand Beach and Resort, Öland, tar emot Näringslivsmedaljen 2020 från Kungliga Patriotiska Sällskapets ordförande  Erik Norberg.
Anna Barkevall från Böda Sand Beach and Resort, Öland, tar emot Näringslivsmedaljen 2020 från Kungliga Patriotiska Sällskapets ordförande Erik Norberg.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Barkevall, vd för Böda Sand, är en av fem företagare i Sverige som nu får Näringslivsmedaljen som instiftades av Kungliga Patriotiska Sällskapet 1982. Den ges till personer som gjort berömvärda och individuella insatser inom svenskt näringsliv.

Sedan 1994 har familjen Barkevall, med vd Anna i spetsen och ett hundraprocentigt ägande, utvecklat semesteranläggningen Böda Sand Beach and Resort AB till vad den är idag. Med en omsättning på över 50 miljoner kronor är företaget en viktig arbetsgivare på norra Öland. Hon har delat med sig av sina egna entreprenöriella erfarenheter i boken Handbok i bra service – eller konsten att leverera den perfekta semesterupplevelsen, som innehåller en konkret verktygslåda för att ge god service.

Annons

Hon tilldelas medaljen för att ha utvecklat semesteranläggningen Böda Sand Beach and Resort och inte minst med konceptet Champing, som är en kombination av charterlivets helhetsutbud och campinglivets friheter.

– Det känns fantastiskt och roligt att bli uppmärksammad som näringsidkare. Det är ett pris till alla på Böda Sand, säger Anna Barkevall.

Hon berättar att hon har märkt att det är allt fler och fler som har fått upp ögonen för Öland det senaste året.

– I Stockholm brukar det annars handla mycket om Gotland men det är fler och fler som intresserar sig för Öland men som inte har varit det förut. Jag vill hylla Ölands Turismorganisation och alla öländska entreprenörer för deras hårda arbete som ligger bakom den här positiva trenden. Det här priset är lika mycket till dem.

Hon fick möjlighet att nätverka med framstående personer inom näringslivet och politiken som exempelvis entreprenörerna Karin Bodin, Gunilla von Platen, Barbara Bergström och förre ministern Björn von Sydow.

– Det var lite större än vi trodde och fick möjlighet att nätverka med många spännande personer. Det är förebilder för oss och det var värdefullt att utbyta idéer och får värdefulla kontakter. Exempelvis pratade jag och Karin Bodin mycket om hållbarhet och det tar jag med mig.

Vad betyder medaljen för dig?

– Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma entreprenörer i Sverige och lyfter dem för de jobbar oftast i det tysta. Sedan sätter det Öland på kartan också vilket är väldigt bra.

Fakta

Om Kungliga Patriotiska Sällskapet

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling.

Fakta

2020 års mottagare av Näringslivsmedaljen

Anna Barkevall, Böda Sand Beach and Resort, Öland

Karin Bodin, Polarbröd, Norrbotten

Kjell-Ove Gunnarsson, GT Wire, Småland

Jenny Lindén Urnes, Lindéngruppen, Skåne

Lars Martinson, Martinson Group, Västerbotten

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons