Ölandsbladets tipsar: Så gör du skördefesten till den bästa upplevelsen

Ölandsbladets redaktion guidar dig fram till den bästa upplevelsen av skördefesten.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 28 september 2022 • Uppdaterad 29 september 2022
Ölandsbladets redaktion guidar dig fram till den bästa upplevelsen av skördefesten.
Ölandsbladets redaktion guidar dig fram till den bästa upplevelsen av skördefesten.Foto: FatCamera, Arkiv

Simon Karlsson, webbredaktör:

– Det jag tycker är trevligast att ta sikte på något utflyktsmål långt bort och göra lite spontana stopp längs vägen där det är någon verksamhet som verkar kul eller som man inte har besökt tidigare.

Är det något särskilt evenemang som du rekommenderar?

– Jag och en god vän har haft som tradition i runt tio år att gå på invigningen. Dock så kom vi aldrig iväg till Mörbylånga ifjol, och tyvärr är det tveksamt om vi tar oss till Rälla i år. Men invigningarna brukar vara trevliga.

Vad bör besökaren tänka på när den åker runt under skördefesten?

– Ha koll på var det finns mat kvällstid! Det har drabbat oss några gånger, att vi har tagit för givet att vi ska hitta mat utan problem – för att sedan åka omkring alltmer hungriga och leta desperat efter en kvällsservering. Bara för att det säljs delikatesser och närodlat mest överallt under skördefesten, så betyder inte det att det finns obegränsat med lagad mat.

Maria Wiell, familjeredaktör:

– Det bästa med skördefesten enligt mig – att så många människor hjälps åt precis överallt för att göra Öland till en rejäl festplats. Och att man kan sedan kan vara med på festen i stor eller liten utsträckning, det finns alltid något att ta del av eftersom utbudet är så stort.

Vilket evenemang kommer du inte att missa?

– Konstnatten med ett besök hos Öppen Ateljé i Sättra. Det är alltid en spännande upplevelse. Särskilt under kvällen/natten.

Har du något smart tips att dela med dig av?

– Om jag vill besöka gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum någon av de här dagarna så åker jag alltid dit 20-15 minuter innan de öppnar eller 15-20 innan de stänger. Då kan det vara lite lugnare än resten av tiden och jag kan ta del av deras skördefesterbjudanden. Det gäller för övrigt även andra gårdsbutiker.

Andreas Yngvesson, reporter:

– Som den gottegris jag är måste mitt svar bli att maten är det bästa med skördefesten. Det finns så mycket olika godsaker att testa på alla möjliga platser. Det är bara att stanna till om man ser någon spännande och testa.

Vilket evenemang kommer du inte att missa?

– Det får bli tre rätt så ”tråkiga” svar, men det är fina upplevelser allihopa. Ostfestivalen i Mörbylånga är underbar för den som gillar att smaka ost och annat gott. Ventlinge är också bra, majslabyrinten är ett måste för barnfamiljen. Till sist Eriksöre bygata som är skördefesten för många. Visst är det trångt, men du får lite av allt om du inte har tid att kuska runt hela Öland.

Kenth Jönsson, redaktionssekreterare:

– Jag tycker mångfalden är det bästa med skördefesten. Här finns så mycket att upptäcka, vare sig man satsar på de stora evenemangen eller följer den lilla skylten vid vägen.

Vad missar inte du?

– Fårets dag är ett givet besöksmål under skördefesten.

Vilket är ditt tips inför skördefesten?

– Planera inte för mycket. Det lilla stoppet kan ge minst lika stora upplevelser som det stora evenemanget.

Natalia Johansson, reporter:

– Jag älskar fika. Så jag måste nog säga att det bästa med skördefesten är att man kan stanna till på något gott lite varstans. Våfflor till exempel, vem gillar inte det?

Vad missar inte du?

– Jag åker inte runt lika mycket längre. Men en svängom i Eriksöre brukar vi försöka hinna med. Klassiskt liksom. De har ju allt.

Tips?

– Härja inte runt som en galen iller utan ta det lugnt och njut.

Peter Boström, chefredaktör:

– Det är en fest för alla sinnen. Färgerna, dofterna, tonerna. Vi har på Öland marknadsplatser dokumenterade från 1200-talet, troligtvis ännu äldre, där människor i skördetider samlats till fest. Det är en härlig tradition.

Något särskilt evenemang du kommer besöka?

– Jag är sådär luststyrd när det gäller Skördefesten. Egentligen kan jag hamna var som helst. Lockad av konst, av mat eller något spännande. Dagsformen får avgöra.

Vad bör besökarna tänka på?

– Det kan vara bra att fundera kring trafiken. Går det att undvika vissa tider på bron? Parkera för att komma ut. Och planera så du slipper farliga vänstersvängar.

Alexander Jensen, webbredaktör:

– Det är verkligen som en slags mäktig final för sommarhalvåret för efter skördefesten blir Öland tomt, mörkt och dimmigt. För mig är det verkligen en av årets höjdpunkter där hela ön samlas för att visa det bästa med Öland.

Vilka evenemang kommer du inte att missa?

– Ostfestivalen vill jag gärna åka till. Jag brukar fokusera på det öländska mathantverket och mig hittar ni förmodligen i en mängd tält och smakar på de olika marmeladerna, ostarna och charkuterierna som finns att ta del av. Alla inköp avnjuts sedan på kvällen med en öl från någon av de öländska bryggerierna.

Har du något smart tips?

– Ha inte ett för fullspäckat schema och undvik att stressa. Du kommer ändå inte hinna med allting som du har planerat vilket kommer skapa frustration och irritation. På skördefesten gäller det att go with the flow.

Joacim Andersson, reporter:

– Det bästa med Skördefesten skulle jag säga är variationen av aktiviteter, och valmöjligheten att välja vad man själv vill delta i. Eller inte delta i. Och maten såklart. Nu är jag i och för sig pank, men gratis provsmakning är min bästa vän.

Vilket evenemang kommer du inte att missa?

– Jag och min sambo brukar ta Skördefesten som den kommer och åka omkring planlöst för att se vart vi hamnar. Men konstnatten och Eriksöre har väl blivit någon form av tradition.

Har du något bra tips?

– Ta det lugnt, kör försiktigt och tvätta händerna.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.