Ölands-butik går i bräschen: Ny metod ska minska matsvinnet – Kunden sänker priset
Varje år kastas det 1,3 miljoner ton mat i Sverige. För butikernas del beror matsvinnet ibland på att varor hinner passera bäst-före-datum innan de blir sålda. Nu berättar ICA Kvantum Färjestaden i ett pressmeddelande att de har börjat med en ny metod, där man i samarbete med kunderna vill kunna lösa problemet.
– Om kunden hittar en vara som bara har tre dagar kvar till bäst före-datum tar man med den till stationen. Där kan man skanna varan och få en ny, billigare prislapp. Ju närmare bäst-före-datum varan är desto mer rabatt, berättar Anders Eklöf, ICA-handlare i butiken, i ett pressmeddelande.
Handlaren ser det som en hållbarhetssatsning som han hoppas ska kunna minska matsvinnet, både i den egna butiken men också hos andra.
– Lösningen har fått ett varmt mottagande av våra kunder. Man uppskattar att få hjälpa till och att få påverka sitt eget kvitto, berättar Anders Eklöf och fortsätter:
– Ingen vill ju slänga mat helt enkelt. Vissa varor tar längre tid att förbruka och då skall man förstås välja ett längre datum så man inte riskerar att slänga. Vi vet dock att många av våra kunder äter maten redan samma kväll, och då vill vi uppmuntra till att välja ett lite kortare datum. Det här blir ett kul sätt att även belöna kunden för att tänka så, fortsätter Anders.
Konceptet lanserades för bara två månaden sedan och ICA Kvantum Färjestaden är en av de första butikerna i Sverige att börja arbeta på detta sätt.
– Vi kommer fortsatt att kolla datum och prissänka varor precis som innan, men det här blir ett komplement där du som kund också får göra smarta val och vi tillsammans kan se till att varor äts upp istället för att kastas.