Annons

ÖLAND SPLITTRAT: Både "All time high" och klar minskning – ”De bär smittan”

Trist trendbrott på Öland efter flera positiva veckor. Förra veckan var det högst antal smittade under hela pandemin.
I Mörbylånga.
I Borgholms kommun däremot går det fortsatt neråt.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 10 maj 2021

78 nya covid–fall i Mörbylånga kommun – ”All time high. Fyra fler än värsta veckan sedan tidigare. Ölandsbladet skrev förra veckan både skola och förskola som tvingades stänga i Mörbylånga kommun.

– Det är generellt ungdomarna som bär smittan nu i hela länet, säger biträdande smittskyddsläkare Per–Åke Jarnheimer.

Annons

– Föräldrar med barn i högstadiet eller gymnasiet är ofta 50 plus, de har kanske fått en spruta men den har inte bitit än så där kan smittan fortfarande spridas.

”Det är generellt ungdomarna som bär smittan nu i hela länet”
Biträdande smittskyddsläkare Per–Åke Jarnheimer

Mörbylånga hade förra veckan tagit ett kliv ner till 52 fall på en vecka.

– Kommunen har legat på en högre nivå en längre tid nu. Det har gått mycket upp och ner som det kan göra när det är klustersmitta.

För Borgholms kommun däremot fortsätter den positiva trenden. 19 fall förra veckan innebär minskning tre veckor i rad. Värsta veckan innefattade 50 fall.

– Trenden ser bra ut, samtidigt räcker det med ett utbrott på en skola så kan det bli dubbelt antal fall i en kommun som Borgholm som ligger så lågt nu.

– Men jag tror ändå inte att det är främsta anledningen till att smittfallen minskat så markant i Borgholm senaste veckorna, säger biträdande smittskyddsläkare Per–Åke Jarnheimer.

I början på veckan ska Region Kalmar och Länsstyrelsen diskutera de hårdare rekommendationerna som gäller fram till 16 maj – hur det blir därefter.

– Det är otroligt svårt att veta hur de påverkat smittspridningen i länet.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons